CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik..klik

Followers

Sunday, January 30, 2011

Melepak di Hotel Everly melaka

Bunyi  macam orang kaya2 je lepak2 kat hotel
kalau sekadar jadi cikgu macam ibuayu ni apa  klas lepak kat hotel kan..keh3

Lepas tu dok kat Melaka je bukan jauh mana pun ye
First time stay kat sini
sangat2 berpuas hati
Ada hall lagi
macam biasalah benda wajib bila masuk hotel
bergambar dulu sebelum bilik tu tak serupa bilik

ni hall

ada kaunter bar lagi

air satu..


bilik yang sangat selesa


pose dulu


operasi nak bermula


 "
pemandangan luar yang cantik

 
makanan yang sangat sedap
hari sabtu petang tu kami tinggal 3 beranak
ayahnas ada game cikgu2 kat gangsa

cuaca pulak sejuk semacam 
perut pun mula berbunyi
mula2 malas nak order 
ialah harganya boleh dapat 5 pinggan kat luar
tapi bila faiz yang sibuk kata lapar...bu lapar cian pulak bunyinya
bagi biskut pun dia tak nak
ialah lepas maghrib dah nak keluar makan lak
so along lah tukang ordernya
dan walaupun harga nasi goreng kg ni sepinggan RM 22.05
tapi rasanya sangat berbaloi2..

malam tu lepas maghrib kami keluar
ingat nak gi Mahkota tapi jalan jem
terus gi Melaka centrat cr kedai al ikhsan
lepas tu baru makan asam pedas power
gambar tak ambil 
sebabnya ayahnas tak bawa hp..


sarapan kat sini pun ok
biasalah menu malaysia 
rasanya mana2 hotel ada
siap ada roti jala lagi
tapi yang paling sedap pastrinya...
(gambar tak dapat ambil sebabnya faiz buat hal)
jadi bayangkan bagaimana tak selesanya ibuayu nak mencekik
keh3..padahal ayahnas yang take over jg faiz

ni nak balik...


kembang hidung dak kenit ni

ingat pagi ni yang anak2 nak mandi kolam
tapi sebab hujan masih tak berhenti2 maka semua plan dibatalkan
nak berphotoshoot kat tepi pantai pun tak dapat

P/s ..Sesiapa nak stay kat melaka bolehlah duk sini..
nak ke bandar hilir tak jauh sangat
lepas tu ada pantai
dulu nama hotel ni Rivera...

Contest Foto Kiut

Masih sempat rasanya nak join cotest ni 
kalau nak tahu lebih lanjut KLik SINI
ataupun klik banner ni
"



jadi gambar yang dipertandingkan ialah

"
"


Muhammad Faiz Haikal Bin Mohd Nasri
090908

Saturday, January 29, 2011

Faiz dapat rumah

Ni cerita malam jumaat
dalam pukul 9.00 mlm ajak ayahnas gi Mydin
ialah bukan dekat nak ke MITC
9.45 kami sampai kira rempit jugaklah ayahnas tu

sebenarnya plan last minute
ayahnas baru balik traning dr melaka
takkan nak ajak ke melaka lagi
tapi rasanya dah takde masa lain lagi tu yang ajak jugak

dan di sinilah faiz dapat rumah
semua mainan dipegangnya
akhirnya yang ni rasanya sesuai dengan dia
"
"


Dari Nasi jadi bubur ..lepas bubur jadi ???

balik sekolah tadi ayahnas kata  faiz muntah2 rumah kak enon
tengok diri faiz pun melepek je
alamak penyakit dah berjangkit


hari Sabtu ayahnas yang kena
hari selasa fauzan
jumaat faiz

janganlah jangkit kat ibuayu lak..tak rela I..

tak lama sampai rumah tu fauzan menjerit faiz muntah
kesian tengok dia muntah
tak keluar apa dah

lepas tu terus angkut gi klinik ..
Dr ni memang baik...Dr cina
lembut je pegang baby
tapi nak menunggu turn kita yang tak tahan tu lama..

dan sangat terkejut doktor tu kata bagi dia ais batu pun tak pe
biar dia hisap janji ada air masuk kat badan
faiz ni memang hantu ais pun


dan untuk kali ke 3 dalam minggu ni ibuayu masak bubur
balik je terus masak
bila dah masa cuma belum pekat je ibuayu matikan api dulu
ialah nak tido kejap terasa mengantuk sangat

bila bangun terus panaskan semula bubur tu dan terus goreng kuey tiaw
lepas tu terus gi sembahyang
lepas angkat wuduk terbau hangit
alamak mesti bubur dah hangit 
dan memang betullah
rupa atas cantik tapi berbau
tak boleh buat apa dah
nanti lagi sakit si faiz tu
"

ni rupa bawahnya


sedihnya..tak dapat bagi faiz makan bubur
terus ajak fauzan teman keluar cari bubur nasi
aduh takde pulak kedai yg jual
masa ni tercari juga mana ada pasar malam yang dekat2 ye

Faiz makan biskut je..itupun tak banyak
tahu kalau makan bubur pun bukan banyak tapi tentu dia kenyang sikit
nak bagi air garam pun dia tak nak masam katanya

Bila sakit ni cian tengok dia
asyik terbaring je
nasib baik along dia pandai ajak dia main...
cepat sembuh ye Faiz

Friday, January 28, 2011

CONTEST CUTE SPECKY WOW!!!

Jom join contest ni
Kalau nak tahu syarat-syaratnya KLIK SINI



gambar pesertanya ialah


Muhammad Faiz Haikal Bin Mohd Nasri
090908



Tag pada 
misleter
mak uda

Tuesday, January 25, 2011

Semoga selamat terima

Dah pos bungkusan untuk pemenang teka buku ibuayu
harap2nya pemenang terima hadiah yang seadanya

tak pernah guna perkhidmatan kangaroo
ni first time guna
selalu gi pejabat pos je....

yang kecik tu belum pos lagi  
sebab masa nak pos tertinggal lak hadiah tu...

Yong Tau Fo Hitam

Dah lama sangat tak beli Yong Tau Fo hitam ni
selalu makan yang sup punya
kalau nak makan YTF yang hitam ni kat pasar malam MT lah

Rasanya dah setahun lebih jugak tab beli YTF kat sini
kali ni tekak memang teringin bebenor 


pkl 5 pergi dia baru nak bukak payung
pkl 8.00 lebih ayahnas ajak bini dia gi beli
ialah bini dia ni lain macam
kalau nak tu nak je....
sakit2 pun ayahnas drive jugak
ibuayu je yang turun
yang lain tunggu kat kereta

inilah dia YTF hitam
harganya RM 6.50
"



saje taknak campurkan takut tak abis
"

memang tak abis pun esoknya fauzan bawa bekal gi sekolah
sedap katanya

ni cpucino along dia
tapi macam dah jadi hak mutlak dia sorang
"


ayahnas memang tak merasa makan YTF tu 
sebabnya hari tu ayahnas kena cirit birit
so sebagai isteri mithali
inilah makanan yang ibuayu masakkan untuk suami tersayang
"

lepas tu goreng halia,bawang dan ikan bilis
tapi gambar tak sempat snap pun...
ayahnas dapat MC hari isnin tapi dia tak ambil pun
ialah cikgu cemerlang memang macam tu..keh3

mana untung makan luar @ masak dirumah

Ketepikan soal yang lain
yang dibincangkan disini ialah mengenai harga

Hari tu ibuayu beli barang basah
ikan talapia 3 ekor RM 10
Beli kangkong RM 2.00

balik rumah masak ikan talapia tu 3 bahagian RM 5.00
masak kangkong semua RM 2.00
bawang,minyak ,gas,air basuh pinggan RM 2.00
anggaran jumlah makan ialah RM 9.00


esoknya tak larat masak suruh ayahnas beli makanan
nasi putih 1,nasi goreng kg,sup campur,daging goreng kunyit
semuanya RM 11.......

mana untung masak ke beli kat luar

dengan bilangan isirumah ibuayu yang makan malam hanya 2 orang rasanya
memang berbaloi2 beli je makanan kat luar
kalau makan kat luar tentu kena tambah kos airkan


tapi jika bilangan isirumah ramai 
maka tersangat berbaloilah masak sendirikan...


udang goreng butter di sabah..yummy
so jomlah sharekan pendapat....

Monday, January 24, 2011

Dah ambil insuran nyawa?

Pada sesiapa yang belum ambil eloklah ambil
semua orang tahu insuran ni banyak faedahnya
tapi ramai orang berkira bab nak keluarkan duit untuk beli polisi insuran
beli cadar,beli kain baju semua tak terasa 
tapi bila ambil polisi ni ramai yang berkira

Ayahnas ni agen insuran sambilan
Alhamdulilah kiranya ayahnas dapatgak menolong kawan2 yang ditimpa kesakitan
Tahun lepas kawan ayahnas kena strok
and dapatlah dia claim berdasarkan polisi yang diambil
masa ibuayu tengok cek tu dalam 4000 ++ jugak
itu claim yang pertama ada yang selanjutnya
ialah duit tak boleh beli kesihatan
tapi sekurang-kurangnya dapat gak membantu untuk mencari penyembuhnya

Ini juga penting kenapa kita perlu ambil polisi insuran
dengan orang yang dikenali...
bukan apa...apahal semuanya senang..cuma cepat atau lambat bukan kerja agen tu tapi
itu kerja syarikat insurans...

Dan pada hari Jumaat baru2
nek kiah kata ada surat kat rumah dia
and bila bukak
tersangatlah terkejut
terperanjat 
dan tentulah gumbira
sebabnya
"
"
"
"
"




alhamdulilah dapatlah dalam 2k

ayahnas yang suruh ambil polisi ni...
3 tahun dapat faedahnya
 disaat2 begini ada juga rezeki yang mendatang
kalau sesiapa berminat nak beli polisi insurans
bolehlah contact ibuayu
ibuayu ni macam PA pada ayahnas...

Sunday, January 23, 2011

Hampir2 kemalangan

hARI jUMAAT lepas sekolah terus gi rumah nek kiah
turunkan fauzan dan faiz
ibuayu seorang diri terus ke LHDN Melaka Mall
bukan bayar cukai pendapatan tapi gi bayar tafsiran tanah
sebabnya nak tukar nama ibuayu

selesai terus solat kat situ and terus gi pejabat Tanah MITC
dalam ibuayu nak masuk lorong ke MITC tu ibuayu hampir berlanggar dengan sebuah kereta
nasib baik ibuayu sempat brek driver sana pun sempat brek
kalau tidak pasti berdentum kami
ibuayu pun masih tak pasti samada itu jalan ibuayu atau dia
takde signboard tulis berhenti..

Terperanjatlah jugak lepas kejadian tu....
Ibuayu punterus memandu ke pejabat tanah
5 minit lepas kejadian tu nek kiah telefon
katanya dia risau ibuayu gi sorang diri..
Rupanya perasaan dan gerak hati nek kiah terhadap anaknya ini masih kuat
ialah seorang ibukan dia yang mengandungkan kita...
terharu sungguh
tapi sampai sekarang ibuayu tak cerita dengan nek kiah kecuali dengan ayahnas

Saturday, January 22, 2011

Hari terakhir Kota Kinabalu

Rancangan hari ni nak ke Pasar Gaya
Diaorang kata pasar gaya ni lagi murah dr mana2 pasar
tapi cuba bayangkan kami keluar bilik pukul 9.00 lebih sampai nak pkl 11.00 kami tak dapat parking
jalan sangat jam dan parking langsung takde yang kosong
 
hati tersangat kecewa
ingatkan dapatllah juga gi habiskan sisa baki duit yang ada keh3
lagipun pagi tu berkejar masa nak gi pasar pagi nak beli udang
pkl 12.00 lebih dah nak check out


Dah jadi macam ni hasrat ke pasar gaya terpaksa dilupakan

Ayahnas turunkan ibuayu kat pasar segar
seronok tengok ketam batu,ikan2nya yang segar dan murah
rentap gak udang sekilo RM 70
kalau kat semenanjung entah brp rm sekilo
terus balik bilik sebab nak goreng udang2 tu
sampai bilik terkejut takde elektrik
call pihak hotel diaorg kata seluruh KK takde elektrik

Lepas masak and makan
pack bag and terus check out

Kemudian kami gi pasar ikan masin
Sabah kan terkenal dengan udang kering,ikan masin
Ayahnas dah pernah beli kat budak ni
so takde lah teruk2 nak tawar harga
lepas tu kami gi pasar filipine
cari sikit barang
then singgah untuk merasa air kelapa sabah

kemudian lepak jap kat waterfront...
cantik view kat situ
"


"


"
lepas tu round bandar KK untuk kali terakhir
sayu pulak hati
ialah dah 3 hari lalu lalang kat sini

Round kat Tanjung Aru
budak2 nampak air mana nak tahan
bermandi mandalah 2 beradik tu
lepas tu round lagi are nak keningau
tempat kenangan ayahnas lah
then barulah serah kereta di airport...

flight pkl 8.00 lebih
sampai LCCT pkl 10 lebih
Dalam pkl 11 balik ke Melaka
12 lebih sampai rumah
"

Walaupun penat tapi satu pengalaman yang menyeronokkan
Ibuayu tulis segalanya sebab ibuayu harap entri ini bukan untuk ibuayu jadikan kenangan sahaja
tapi harapnya dapat membantu pada rakan2 yang bercadang ke Sabah
bagaimana persoalan ibuayu sebelum ke sana diharap info ini sedikit sebanyak dapat membantu


Tapi keseronokan bercuti ni ada magnet kan
lepas ni otak dah berfikir je mana nak gi jalan lagi..keh3

oh...lupakan ada plan yang lagi besar...

sukasuki my baby giveaway

Nak tahu lebih lanjut klik SINI


gambar yang dipertandingkan ialah
"
"


Nama: Muhammad Faiz Haikal Bin Mohd Nasri
Tarikh lahir : 090908
Umur 2 tahun 5 bulan

Masa ni faiz tengah bermain dengan along dia..adalah benda tu sampai terkekek -kekek dia ketawa

tarikh tutup : 11/2/2011

Makan-Makan -Kota Kinabalu



ni masa baru sampai kat KK
kedai ni dekat area UNIMAS
lauknya pelbagai
tapi harga boleh tahan
ni lauk ibuayu
"



lepas tu dia bagi bubur kacang 
free kot

ni makan petang merangkap malam

nampak tak nama kedai tu Likas Highway Corner


 


ada yang tak snap
harganya pun berbaloi
lebih kurang rm 58 je

lepas tu ada jual kepak ayam
sangat sedap
sambal kicapnya pun sedap
ada gerai jual 1 RM 1.20 ada Rm 1.40





Udang dibeli di pasar pagi
memang puas dan kenyanglah




semuanya segar2






jangan lupa minum air kelapa 
kedainya sebelah je dengan pasar filipine



MCD pun jadi makanan kami kat sana ialah kedai kat bawah blok je
lepas tu tekak ni teringin makan bubur.....


kiranya bab makanan bukan masalah kat KK
kalau rasa tak kena selera makanan segera memang ada