CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik..klik

Followers

Sunday, January 31, 2010

Masih keletihan

hari ni kuliah pertama ibuayu untuk sem jan ni ..
Fauzan and Faiz tinggal dengan ayahnas...
Tak import nek kiah pun..sebabnya ayahnas rela jaga anak2 bujangnya..
Oklah tu ..nanti bila game dah start baru panggil nek kiah.

Pagi2 bangun ibuayu dah goreng kuew tiaw utk diaorang ..tengah nak masuk kuew tiaw je gas dah abis...alamak cam na ni..nasib baik dapur elektrik masa belajar KSPK tu boleh guna lagi..so sempatlah masak....

Balik rumah pukul 4.00 lebih..letih rasanya esok dah nak sekolah ..ada majlis NILAM lagi...aduhai..rasa nak tido je...sabar2 tunggu malam ni dah nak senja...

Friday, January 29, 2010

Minta maaf

Maaf banyak2 masa ibuayu taip entri baju berlubang part 2 tu..ibuayu taip cepat2 tak sempat nak semak ejaan(ayahnas dah panggil nak gi sembahyang jumaat) ..lagipun keyboard laptop lama ni..huruf BBBBBBB dia kena tekan kuat-kuat..tu yang ejaan salah...Sorry ye..
Bukan apa nanti org kata cikgu bm ejaan pun takbetul...

Bajuku berlubang.. Part 2

Balik dari sekolah terus singgah kedai jahit tu..
ila tanya diaorang kata tak tahu pun..
Ibuayu rasa mesti org upah jahit tu tak cakap..
So org tu suruh pilih ibuayu pilih kain lain ..
Ialah iuayu ni pun bukan jenis nak marah2 org..so cakap pun lemut2 je..
Dah selesai satu bab...tunggu je bila aju aru tu siap minggu depan...

Thursday, January 28, 2010

Bajuku berlubang..

tengah banyak bersabar ni..
baru balik ambil baju kat kedai jahit(takkan kedai basikal lakkan)
sebelum ni ibuayu tempah kat taman ni je..disebabkan org kemboja tu balik kg kenalah cari tkg jahit baru....
Kiranya macam nak cuba jelah kalau pakai sedap nak tempah lagi..kalau tak..hai..hai bye2.
Kiranya bila ayu kata sedap maka kawan2 sekolah pun akan hantar kain juga...
Dah nak jadi cerita masa ambil tu tak perasan pun..org tu pun terus masuk plastik..
bila balik rumah nak acu..alangkah geramnya bila tengok baju tu berlubang..
Rasanya berlubang sebab sterika panas...


Esok lepas balik sekolah ibuayu nak gi terjah kedai tu..
dah lah berlubang ..
ada carik benang ..
susun kain sebelah kiri
dah cakap dah nak sebelah kanan..kalau sebelah kiri kekok rasanya...
Tunggu jelah apa sambungan baju ni esok..(kalau sempat ptg ni nak singgah jap)

Wednesday, January 27, 2010

Makan malam

Cadangnya petang tu bila ayahnas balik koku dia ajak makan ikan bakar kat melaka..Sebabnya sebelum ni fauzan asyik ajak gi makan sana..At last disebabkan nak main petang so fauzan taknak pergi..Ibuayu pun ugutlah lepas ni jangan cakap ayah tak nak bawa....

So malam tu kami gi makan kat pantai puteri..apa lagi kalau tak pekena asam pedas and yong tau fu....aduh..sedapnya...Faiz lak baik sikit perangainya .Maka dapatlah kami makan dengan aman..
otak-otak ni fauzan sorang perabihkan


Asam pedas ikan pari and kembung
budak ni tak tahulah geramkan apa...

Monday, January 25, 2010

Solok Lada

Lama betul tak makan solok lada ni..rasanya last makan masa gi wedding rumah memer kat kuantan...
Ini pun jiran sebelah yang bagi..Thanks ye fizan...
Bilalah nak pandai buat solok lada ni



Sunday, January 24, 2010

Balik kampung..



Tajuk macam jauh je kampung ibuayu ye...
Seronok faiz and fauzan bila dapat balik kg..
Ialah tanah luas....
Kat rumah ibuayu tanah mana ada ...
Petang tu dapatlah mereka pijak tanah.
So abis anak ayam tu hampir mati dicekik faiz..

mula-mula tengok dari jauh



dah hampirtakut-takut nak pegang

nak mati tercekik anak ayam tu
dua beradik kepenatan

Wayang lagi


Tengok malam minggu orang bukan main ramai lagi..Nasib baik ayahnas dah beli tiket .MBO kat Melaka Mall ni tak terima booking...
Ingat nak tengok jackie chan tapi lelaki 2 org tu nak tengok Adnan sempit...So I follow
Tengok jam 10.4m mlm..ais jam 12.30..
Dahsyatbetul cerita ni
Kalau gi tengok lagi pun tak pe..
Seronok
Gembira
Kelakar betul
Sedih pun ada juga
Kami gi bertiga
Faiz nek kiah jaga...

Thursday, January 21, 2010

Mana nak gi cuti ni..

Tahun Baru Cina sekolah ibuayu cuti seminggu..
Ialah cuti diberi..Isnin ,Selasa,Rabu(cuti peristiwa),Khamis and Jumaat (cuti ganti)
Seronoknya...tapi nak gi mana tak tahu lagi
Kuantan pilihan pertama..teringin makan sata kat tanjung lumpur..aduhh sedapnya..
Tapi ayahnas belum tahu apa2 rancang sendiri..
Jangan nanti ayahnas kata ..ada traninglah..
Patut ke raya2 gi traning bola.sBudak2 tu tentu nak balik raya....Keh3

Selamat semuanya


Berjaya Faiz dibawah jagaan ayahnas
Mula-mula risau gak...
Bila balik sekolah tengok dua beranak ok je..lega rasanya..
Lepas tu tanya ayahnas faiz tido pukul brp....
Jawapannya pkl 8.30 sampai pkl 12.00..
Padanlah ....faiz tido lama dapatlah ayahnas rehat..
Rasanya kalau dengan ibuayu dia tak macam tu...

Wednesday, January 20, 2010

Tinggal berdua


Esok faiz tak gi rumah mak enon..
Sebabnya mak enon gi check kat Hospital Besar Melaka.

Faiz juga tak boleh duk rumah nek yot..sebabnya rumah nek yot tengah berhabuk(ubahsuai)
Faiz gak tak dapat gi rumah nek kiah macam selalu sebabnya..nek kiah ada majlis khatam Al-Quran..
Jadi macamana ni esok.??.Faiz nak duk dengan siapa..??.

Faiz fikirlah sendiri ibuayu malas nak fikir..keh3
Cian anak ibu..
Esok Faiz duduk dengan ayahnas....
Ayahnas lak ambil cuti....
Nak buat macamana ....
Semoga esok jadi anak yang baik ye duduk dengan ayah..

Sukanya...

Sapa yang tak suka kalau dapat hadiah..
"
"
Tak tahulah nak cakap apa...
Yang pasti ini hak mutlak ibuayu..
Jenuh Fauzan ngecek..Nak sentuh pun ibuayu tak bagi..
Yang keluar duit pun tak minta nak guna..
Thanks abg....Luv u....

Sebelum ni beli semua guna duit sendiri..
Yang pertama beli PC satu set RM 5000 tahun 1998.
Mahalkan masa tu.Masa ni baru keluar ngajar .anak dara lagi...

Yang kedua Laptop RM5000 beli tahun 2004..Jenama HP.
Masa ni belajar KSPK TM setahun ..Yang tolong beli en MAM..kami gi KL dia tunggu kat sana(Lowyat..betul ke ejaan ni)

Yang ketiga Laptop RM 1800..tahun 2009 masa ni sebab belajar KDP 14M OUM

Yang keempat Notebook RM 1299 tahun 20-01-10....ni je dapat percuma ..duit ayahnas ..keh3

Makin lama makin makin murahkan..rasanya lepas ni tentu harga makin murah kan..atau mungkin ia sebagai pakai buang...

nilah pengapit ibuayu sekarang..

Tuesday, January 19, 2010

SweetLovelyShoppe Cutest Baby Photo Contest

Jom joint....
"
"

Contest dari blog…SweetLovelyShoppe

Tajuk contest…SweetLovelyShoppe Cutest Baby Photo Contest

Tarikh tutup…20th January 2010
nak tahu lebih lanjut
click here.



Muhammad Faiz Haikal in Mohd Nasri
09092008
1 tahun 4 bulan

Saturday, January 16, 2010

Fesyen Faiz...


La ni suka betul pakai faiz seluar legging.
Tapi untuk lelaki tak banyak pilihan..
Untuk mereka yang menjual legging boleh tinggal add di sini supaya boleh ibuayu terjah...

Sabtu ini

Hari ni pagi2 dah bersiap anak beranak nak teman ibuayu gi ambil modul kat OUM.
On the way nak bertolak rusiah call..and minta dia tolong ambilkan no..(151)....TQ rusiah...

ni modulnya..

nasib baik kaunter cepat..so laju jelah ..faiz tak bawa sebab baby adda nak main dengannya..

Sebelum balik rumah singgah Tesco makan kenny rogers..
Dapatlah guna voucher percuma yang jusco bagi...

ni ayahnas punya


ibuayu and fauzan pilihan yang sama...

balik lepas ambil faiz...rasa badan dah berangin ..tak tahu kenapa semenjak dua menjak ni asyik berangin je walaupun dah makan.

Friday, January 15, 2010

upload pictures
Upload pictures

Contest Saat Manis Si Manja

Jom joint sama



Contest kali ni dianjurkan oleh My Small World

kalau nak tahu lebih lanjut KLIK SINI

Tajuk: Kenangan Indah di Cameron Highlands

Muhammad Faiz Haikal Bin Mohd Nasri
1 tahun 4 bulan
masa ni tengah seronok bercuti di cameron...

Thursday, January 14, 2010

Bila M melanda..

MALAS

Bukan malas nak buat entri jauh sekali malas nak terjah blog rakan2..tapi malas nak...buat kerja sekolah....

Bila Faiz dah tidur lebih kurang pukul 9.00 mlm..bersemangatlah kononnya nak siapkan kerja sekolah
"
"
Mula-mula tu on laptop
lepas tu buka blog..terus terjah blog rakan-rakan
(ni je makan masa 1-1 jam setengah)

lepas tu buka Facebook
(kalau ada geng nak cit chat makan masa 1 jam lebih)
"
"

lepas tu mata dah ngantuk....
so

bila masa nak buat kerja sekolah...

tunggulah esok malam pula..macam tulah seminggu ni..
Harap-harap sabtu dan Ahad ni dapat selesaikan segala kerja sekolah

Monday, January 11, 2010

Cerita sedih

On the way balik dari cameron..kejap2 hujan..so kami bercadang nak sembahyang kat seremban..ibuayu cakap dengan ayahnas sembahyang kat petronas...so dekat je nak parking..(masa tu ibuayu duduk belakang dengan faiz)
Dalam ayahnas nak parking kat tepi surau tu ibuayu pun cakap park dekat dpn petronas (sebab hari nak hujan so nak buat susu faiz)..dummm faiz tergolek jatuh kat bawah....terus dia menangis...ibuayu pun gosok2 kepala dia...lepas tu terpandang besi kat bawah tu..masa tu kerusi depan telah ditolak ke depan so besi rel kerusi tu tertonjollah...Bila ibuayu alihkan lak kepala dia..alamak..tepi bahagian kanan pipi telah terluka...
gelabah sungguh...terus cakap ayahnas kita cari klinik kat seremban...on the way tu..ayahnas tengok lagi luka faiz..darah tak keluar sangat..ayahnas kata kita gi klinik Mt..(hari ahad takut tak jumpa klinik kat seremban..bukan tahu pun nak gi klinik mana)...
Dalam perjalanan tu ibuayu berzikir..macam2lah...risau rasanya.

faiz lak resah semacam (ngantuk ,tak menyusu and sakit kot)
Alhamdulilah sampai kat klinik doktor kata tak perlu jahit..luka sikit je..
lega rasanya.....

tak tahulah macamana boleh berlaku rasanya sepantas kilat..Faiz lak tengah melasak
Selalunya ibuayu memang duduk depan..tapi perkara dah nak jadi...

so ingatan buat diri ini dan rakan2 lain..
Tapi bila kes macam ni siapa yang nak dipersalahkan ye..ibu tak pandai jaga anak ke atau......


ni masa sebelum kejadian

ni balik dari klinik


ibuayu tanya kat doktor..luka tu boleh tercantum..tak..
doktor kata sedangkan hati yang luka boleh tercantum...

p/s..luka ni mesti berparut..sapa2 ada petua hilangkan parut bagitau ye..tq

Cameron Highlands




Dah last minute baru dapat confirm hotel di CH..sebab ayah ahli club heritage so kami cuba nasib call nak gi CH hari sabtu...nasib baik ada kosong so dapatlah kami menginap secara percuma..... Selalunya kalau nak gi jalan jauh2 macam ni ayahnas suka sangat bertolak pagi2 mcm 4 pagi ke..tapi sebab keletihan petang tu so pkl 8.oo pg baru kami bertolak... Masa isi minyak kat seremban ayahnas beli nasi lemak..harganya rm 2.00 kot tapi rasanya...sedap and berbaloi2..siapa yang lalu waktu pagi bolehlah singgah beli. (makan nasi ni dalam kereta je)


kami sampai di CH pukul 12.00 lebih..jalan2 dulu sebelum check in.Rasanya dah lama tak sampai sini.kenangan yang tak dapat dilupa nilah tempat yang mengeratkan perhubungan ibuayu and ayahnas masa kat maktab.(selesai camping pengakap di kuala woh pakcik bus maktab terus bawa kami gi jalan kat CH) so bukannya gi dating berdua.So layanlah gambar kami disana.




(ni karipap sardin..panjang bentuk karipap ni)


Sunday, January 10, 2010

ke mana ye..


Sabtu dan Ahad baru ni kami sekeluarga menghilang ke satu tempat..mana ye..next entry ye story..tengah sibuk mendobi and menggosok baju sekolah..
cepat..cuba teka.......

CUTEST BABY OF THE PLANET 2009




last minute nak join contest dari: MOMBLOGGERS PLANET
entry bertajuk : "CUTEST BABY OF THE PLANET 2009"
hadiah yang ditawarkan sangat2 berbaloi
"
"
"


Nama: Muhammad Faiz Haiklal Bin Mohd Nasri
Umur: 1tahun 4 bulan
tarikh lahir :09-09-2008

Thursday, January 7, 2010

Basikal Faiz




Masa anak sulung lahir macam2 mainan yang ibuayu beli...Berbakul2 rasanya.Tapi bile time Faiz ni memang slow betul..sebab rasanya macam membazir je..


Basikal ni mainan kedua faiz...


Dapat tahu harganya murah rm 68 tu yang beli..kalau kat shopping sampai RM 100++.


Buat masa ni sukalah dia ditolak..tapi lama2 samada faiz yang boring naik basikal atau ibuayu yang penat nak tolak


Sunday, January 3, 2010

Dapur ku mula berasap

Rasanya lama sungguh tak memasak di rumah sendiri... Dalam cuti ni rasanya sekali je.. So panas lagi daari dapur MT ini..makanan tengahari ..lepas ni 5 hari tak masak tengahari lagi coz dah makan siap2 kat sekolah... sambal sotong " "
cencaru goreng
"
:

kacang buncis

ikan pekasam

masakan simple je..tapi sebab rasa seronok tu yang nak publish..

Saturday, January 2, 2010

Kisah kucing

Entah macamana ada seekor kucing dah masuk rumah ibuayu lalu tingkap belakang..and duk kat bilik belakang..
Bila ibuayu perasan maka kami pun menghalau kucing itu...
Malam tu lak terdengar suara anak kucing kat bilik belakang..
(ibuayu and fauzan penakut kucing sikit)
Suruh ayahnas tengok and ada 2 ekor..Ayahnas ambil bakul and letak kain ..
Letak kat depan rumah..Cari juga ibunya tapi tak de..(mana lak dah pergi ni)

Pagi tu bila ibuayu tengah basuh pinggan terdengar suara kucing mengiau di belakang rumah...
Buka pintu and tengok ibu kucing tu memandang ibuayu dengan mata yang sungguh sayu..bagai meminta sesuatu..
Terus panggil ayahnas ambil anak kucing tu bawa ke belakang..

Bila kami letak je bakul tu ibu kucing tu terus menerpa anak2nya..aduh...tragis sungguh..Anak2 kucing itu terus menggomol ibu mereka bagai kerinduan yang teramat sangat.
Meleleh2 airmata ini melihat kejadian itu..macamana ye orang yang tak de perasaan yang sanggup buang anak dia kat longkang....


Seharian dipenghujung cuti..

Tinggal lagi sehari sekolah nak mula...
Hari ni last nak gi jalan-jalan.
Esok nak kemas rumah...(nak buang habuk2)

Pagi2 lagi dah keluar rumah..
Breakfast kat kedai manap (nasi lemak daun pisang and roti canai garing dia sedappp)
Pukul 10.30 am dah sampai Jusco..sampai awal sebab nak balik awal...
Tapi bila dah kat JJ macam2 nak beli..
tempat paling lama kat kedai buku Popular
Mula2 ibuayu and fauzan gi beli buku lepas tu ayahnas..(aduh lama betul ayahnas pilih buku)
kami tak boleh masuk sama sebab faiz duk dalam troli..keh3..


Akhirnya dapat juga benda yang diidam2kan..
Rasanya orang lain sibuk tambah beli laptop tapi kami ni sibuk beli printer..Ini printer yang ke 5 ke 6 ... Cari yang jimat ink...


Dah makan dah selesai shopping maka kami pun balik..Dalam kereta ibuayu pun cerita kat ayahnas..malam tadi dah selesai gosok baju.....Opssss...seluar yang ayahnas beli tak ambil lagi..masa org tu naik jahit kat kaki seluar kami tinggalkan dulu..gi tempat lain..lepas tu terus lupa...
Nak tak nak kena patah balik..Aduh..badan dah penat tahap gaban...budak tu siap cakap...lama dah dia tunggu abang tak sampai2 je..
ialah nasib baik masih dekat lagi kalau dah sampai MT tentu bercinta nak patah balik....

nilah seluar ayahnas yang tertinggal..beg kuning tu lak bag ibuayu nak isi rancangan mengajar..mana boleh anak je nak beg baru ibunya pun nak juga