Saturday, December 3, 2011

Cermin depan kereta retak

Kisah lama
tapi untuk ingatan dan langkah-langkah yang perlu diambil
untuk sesiapa yang mengalami masalah yang sama


Cermin depan kereta tu retak sebab terkena serpihan batu di highway

bukan sebab lori batu pun
perkara nak jadi so redha jelah

nasib baik cermin ni ada perlindungan insuran 
tapi dia cover rm 500 je

ibuayu tak tahulah cara nak claim setiap ins tu sama tak
yang ni insuran kereta kami

pergi office insuran
diaorang ambil gambar and  bagi borang

kita lengkapkan and cari kedai yang link dengan insuran
cermin ni harganya rm 700 so kami tambah rm 200 jelah
ini pun bukan yang ori .
kalau ori seribu lebih

ia juga bergantung pada jenama kereta ya....

deal dulu dengan bengkel kereta sebab cermin tu kena tempah
kalau ikut dalam 3-4 jam siaplah cermin kereta baru..

sebab tu kenapa road tax kami rupa macam ni



ialah sebelum nak ganti cermin kena cabut road tax tu dulu
kalau nak ganti yang baru pun boleh gi JPJ je
tapi sebab tarikh insuran baru ni 5 hb Dis so kami bertahan guna yang lama


ayahnas belum sempat tinted lagi cermin baru


so buat sementara ibuayu tepek dulu pelekat yang penting

doa naik kenderaan



and yang mengenyangkan perut

1 comment:

umialya said...

akak pula cermin depan bah. penumpang pecah secara tiba2 mg lepas, melayang jugak le RM.. ermmmm xder rezeki

Copyright to Rahayu Ismail
Designed by UMIESUEstudio 2015