Sunday, September 16, 2012

Resepi Steamboat



Resepi ni asalnya cedok2 dari orang lain
tak ingat kat mana
tapi pandai2 ikut sukatan sendiri


 

masukkan air dalam periuk
letak
kiub ayam dan kiub ikan bilis
ketuk bawang putih
ketuk halia
masukkan juga sedikit garam
 
sukatan agak2 je

bahan2 steamboat tu beli apa yang suka
lepas tu gunting siap2


masakkan kat periuk ni
kalau takde periuk ni periuk nasi pun boleh
atas dapur pun boleh
tapi nak feel main masak2 
tu yang cari periuk multi function


sos ni ibuayu tak tahu  macamana nak buat
kebetulan pasar tani kat sini ada jual sos siap
maka kami beli jelah harga pun boleh tahan murah



Raya kali ni memang inilah hidangan yang ibuayu sediakan
sapa kata nak mai je
terus ibuayu masak sup dulu 
yang lain tetamulah masak sendiri
rasa lebih releks dan sentiasa bersedia dengan bahan2nya
Copyright to Rahayu Ismail
Designed by UMIESUEstudio 2015