Saturday, January 28, 2012

Tauhu Sumbat Ikan

Petang ni memang tekak teringin nak makan 
tauhu sumbat ikan
bergegas ke kedai cari barang

balik terus bersilat di dapur

ibuayu pernah masak tauhu ni 
tapi tak pasti pernah post tak cerita kat blog

caranya sangat senang


rebus ikan 

lepas tu asingkan tulang

goreng tauhu putih

lepas tu korek isi dia





kemudian hancur-hancurkan bahan ni dan gaul bersama

masukkan lada sulah dan garam
letak sedikit daun ketumbar
sebelum ni guna daun sup
tapi daun sup x jual

kemudian sumbat bahan ni di tauhu yg telah kosong

lepas tu celup telur dan goreng



nak cicah dengan sos thai ke sos london pun boleh

ibuayu buat sos biasa


blend cili merah and bawang putih
masak letak gula,garam and sos cili
nak letak limau sikit pun boleh





rupa tak cantik sangat
tapi rasa memang sedap
keh3

2 comments:

dieya said...

tauhu sumbat ikan ni mcm yg jual dgn yong tau fu tu ke?
terima kasih kak ibuayu sudi follow dieya. followed u back!

~ Ibu ZAAZ ~ said...

Akan divination. He he. Tq

Copyright to Rahayu Ismail
Designed by UMIESUEstudio 2015