Sunday, August 17, 2014

Tip penjagaan periuk nasi

Tajuk macam kelakar je kan
Orang lain mesti dah lama tahu
Ibuayu yg memang tahu pun selalu buat x tahu

Hari tu periuk nasi ibu rosak
Yg besar tu ada ceritanya
Masa raya ke2
Ibuayu masak nasi lemak pagi tu
Kemudian bawa rumah MIL
Bawa bahagian bawah tu
Tapi plugnya lupa nak bawa
Menurut kata  mak mertua
Masa tu ibuayu x de
Tengah org dtg raya
Tengah kalut sikit
Nak panaskan nasi lemak
MIL panaskan  nasi tu dengan periuk bawah tu sekali
Dah lama sikit baru perasan
Sampai tapak bawah tu pun boleh cair
Tulah ceritanya
Knp dia rosak


Yang periuk kecil ni
Usia nak hampir 16 tahun
Bila masak x panas
So mestilah rosak somewherekan
So tu yg hntr dua2 sekaligus

So masa nak ambil tu
Uncle yg betulkan bagilah sikit tips nak jaga periuk nasi ni

Yang pertama
Kena pastikan bahagian lingkaran ibu periuk tu
Tidak kena air
Kena kering
Tu yg bila uncle tu tgk 
Mcm berkeladak tempat tu
Agaknya bila nasi mewap
Keluar wap2 air tu melelh kat situ

Yang kedua
Memang selama ni nek kiah selalu pesan
Tapi.memang malas nak buat

Kalau guna periuk tu untuk basuh nasi
Lepas dah sukat tu lap kering2 bontot periuk tu
Supaya tak merosakkan periuk bawah

Tu yg nek kiah kalau basuh beras dia guna besen lain kemudian sukat air
Ibuayu kan rajin tu yg terus basuh kat periuk je
Hehehe

Tu jelah tips uncle tu
Bukan apa sangat pun
Org lain tahu
Ibuayu pun tahu
Tapi
Selalu buat tak tahu
Hehehee

2 comments:

LYAfrina said...

Tq for sharing ayu..
Serius ..lya sdri pom bru je tahu ni..

nik ros said...

thanks bg tips,selalu mmg tahu tapi byk buat tak tahu..haha

Copyright to Rahayu Ismail
Designed by UMIESUEstudio 2015