Wednesday, August 13, 2014

Bila anak 6 tahun sakit gigi :klink swasta vs kerajaan

Rasanya macam x pernah citer lagi
Tapi kalau dah bacalah ya
Pengalaman ibuayu
Boleh jadi 
Panduan pada ibu2 yg lain

Faiz memang suka makan aiskrim
Makan coklat
Minum air bergula
Berbeza dengan fauzan
Dr kecil dia suka minum air suam
Kurang suka gula2
Coklat atau kek2 pyn dia kurang gemar
Maka gigi fauzan
Masa kecil 
Memang elok
X de masalah
Berbeza dengan faiz
Umur 5 tahun gigi dah berlubang
Itupun memang paksa gosok gigi
Sebelum tidur

Jadinya sebulan sebelum puasa dia mengadu
Sakit gigi
So ibuayu bawa klinik swasta
Bila cek
Doktor tu kata disebabkan umur dia 6 tahun
Gigi x bol3h dicabut
Kalau cabut akan menyebabkan
Pertumbuhan gigi x serata
Ialah tempat kosong nak tunggu gigi kekal tumbuh
Jadi jalan yg paling baik matikan saraf
So doktor bagi ubat tahan sakit
Lepas s3bulan baru dtg balik

Bila puasa dah sibuk
Kemudian raya
Masa raya makan macam2 
Gigi faiz sakit semula

So ibuayu bawa semula ke klinik swasta
Klinik ni doktor lelaki lembut je

So kononnya nak buat rawatan
Tapi mcmana nak buat
Bila doktor nak masukkan alat faiz  x nak buka mulut
3 kali doktor cuba
So x boleh buat apa
Bagi ubat tahan sakit
Dalam mg ni
Faiz asyik mengadu sakit gigi lagi
Bagi ubat pun x jalan
Pening kepala fikir
Kalau gi klinik hr tu jlnnya sama
Dia x nak buka mulut
So ibuayu tekadkan hati
Gi klinik kerajaan lak
Takpelah cuba dulu
Walau hati berbolak balik
Harap diorg lembut2 buat kerja

So
Petang tadi gi klinik kerajaan
Ibuayu cerita kes faiz
Doktor gigi ni pun bgthu
Gigi faiz x boleh dicabut
Langkahnya tetap sama
Kena matikan saraf dulu
Tapi doktor kerajaan ni lagi psiko
Dia kata sebab faiz x biasa gi klinik
So dia maybe takut dengan alat
Jadi kita mesrakan dia dengan alat
Doktor cuci gigi faiz dengan ubat
Siap cakap buka mulut nak kira gigu
Lepas rasa span ni lembut keras
Robot nak masuk mulut

Wah teruja ibuayu dengar 
Faiz pun elok je buka mulut

So sapa kata klinik kerajaan x baguskan
Lagi pandai pujuk anak2 kecil
Tabik spring betullah
So next time boleh ajak faiz datang
Kita tampal lubang kecil tu
Bagi dia biasa dengan alat
Harap2nya lepas ni faiz bersedia 
Tapi bab gigi sakit tu kenalah redha
Nak buat macamana
Nak pantangkan dia benda2 manis


So bagi ibuayu klinik kerajaan ke swasta 
Sama je
Layanan baik
Masa menunggu pun x lama
Laju je
Sebab buka 2 bilik rawatan

Pilihan ditangan anda
Percuma atau berbayar




2 comments:

LYAfrina said...

Hihi.. tringat mcm lya msa kecik dulu.. time doc cek mulut ttp mulut rapat2. Asya lak sjk umur 2 thn mmg lya bwk dia jumpa dentist.. routine check. Alhamdulillah sbb dh biasa.. dia ok.. doc pom x nk cbut lg gg asya.. tp just slalu buat rawatan tmpal gg/ cuci gg.. cuma thn ni x smpt bwk lg sbb awl thn aritukan lya eksiden.. tp mujur kt skolah dia ada check gg

nik ros said...

ada jugak hospital swasta layan tak elok.nasib baik dapat la yg bagus kan..hihi

Copyright to Rahayu Ismail
Designed by UMIESUEstudio 2015