Rasanya dah pernah share resepi laksa johor ni
Tapi x salah share lagi kan
Ni projek tergempar
Sebab kali ni tekak ibuayu yg nak makan
Abiskan bahan yg ada
Nanti busuk mcm tu je
Sayang pulak
Bahan2 dan cara2nya
Blender
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Lengkuas
Halia
Anggaran agak2 jelah
Kemudian
Tumis sampai kekuningan
Atau air dah agak kering
Kemudian masukkan
Cili kering yg diblend
Tunggu sampai dia garing
Kemudian masukkan jintan manis
Jintan putih
Ketumbar
Yg mana ianya perlu disangai dulu
Kemudian blend kering
Dah masukkan tu
Masukkan ikan yg telah direbus dan diblend
Ada org kata laksa johor ni sedap buat ikan parang
Tapi sebab kerajinan ibuayu ni
Maka ibuayu guna ikan tenggiri
Senang buang tulang
Dasar org rajinkan hehe
Kalau nak guna ikan kembung ke sardin pun boleh je
Kemudian masukkan lak santan
Kalau nak masuk daun kesum pun boleh nak hiris luar pun boleh
Ibuayu masukkan sekali dlm kuah
Bunga kantan jangan lupa
Ibuayu x masukkan pun..
Raya kali ni bunga kantan x jumpa
Dijual
Dengar kata harganya mahal
So jangan lupa
Garam dan gula secukup rasa
Ibuayu tang sini yg gagal
Jadi dah nak siap
Panggil ayahnas tolong bubuh garam n gula
Kemudian rebus spagethi
Utk taburan atas dia
Hiris timun
Bawang besar
Kacang pjg
Kalau xde pun x pe kcg panjang ni
Taugeh
Limau
Yg penting jgn lupa buat sambal belacan dia
Cili hidup
Blend dengan belacan
Ada org blend kering
Ibuayu blend basah je
Gunalah air masak
Masa blend tu
Dah siap
Tada
Boleh makan
5 comments:
nampak sedapnyer.tak pernah rasa laksa johor mcm mana
sedapnya....weekend lepas ingat nak buat..tapi tak jadi la plak
ooo kena tumis ekk ...
br mkn ari tu waktu jamuan raya ..
mesti sedap sbb guna ikan mahal tu
x pernah lagi merasa laksa johor ni
Tqsm 4 sharing...boleh cuba nie...akak peminat laksa seluruh Msia...
Post a Comment