Sunday, August 24, 2014

Resepi Ikan Kari stail Penang

Resepi ni dah lama dapat
dr mak mertua abang ibuayu
dioarg stay kat kl
so masa gi duk rmh abang tok mama
masak kari ikan ni

ibuayu nikan jarang2 masak
so dapat refresh semula cara nak masak
sebelum ni meman
tok mama orang penang tau
jadi al maklumlah
kari penang kan memang sedap
melekat bau kari jari lepas makan

bahan2
bawang merah
bawang putih
hiris
ada yang diblender
daun kari

halba campur
asam jawa
santan
gula
garam
dah tentunya ikan
*************

mula2 masukkan minyak
kemudian masukkan bawang2 yg digiris bersama halba campur

dan kekuningan
masukkan daun kari
kemudian masukkan bawang yang diblend
rempah kari
masukkan sedikit air
biarkan kari hingga garing

dah garing betul2
sampai naik minyak
masukkan air asam dan santan
santan tu santan cair2 je....
x payah pekat2
kemudian masukkan ikan
Jangan lupa garam dan gula
secukup rasa


Dah mendidih terpulang
nak masukkan tomato
dan bendi pun boleh

senang je kan




Kalau masak ikan x guna rempah tumis
kalau masak daging baru guna
tok mama tak guna cili blend pun
kalau.nak guna x salah pun

3 comments:

LYAfrina said...

sedapnya..mmg kawww nampak kari dia

NzA said...

feveret akak tu.....nk kena pergi cari jugak la kepala ikan merah.

Nik said...

terliur tgk...huhu

Copyright to Rahayu Ismail
Designed by UMIESUEstudio 2015