Tuesday, November 8, 2011

Menu Hari Raya Aidiladha:Rendang Ayam Pencen

Dulu kalau sebut ayam pencen kiranya macam suam2 kuku je nak makan
tapi sekarang ni memang hantu dengan ayam pencen
tapi bukan selalu 
time raya je masak ayam pencen ni


dulu ibuayu ni tak reti masak rendang
kalau rendang mesti ayahnas yang masak
tapi semenjak dua ni ibuayu lah yang kena masak
tapi bab isi gula and garam WAJIB ayahnas
ibuayu bab tu memang FAIL
"
"
"
"


inilah rupanya hasil air tangan ibuayu
rasanya sedap

ini ibuayu share resepi Rendang Ibuayu
rasanya orang lain lagi pandai tapi utk ingatan ibuayu  juga dilain kali

Bawang Merah
Bawang Putih
Lengkuas
Serai
Halia
Cili Kisar
Rempah Tumis
Serbuk Kari
Santan kerisik
Daun Kunyit 
Daun LIMAU

ibuayu tumis dulu bahan yang dikisar.bila cili garing baru masuk santan dan ayam
lepas tu tunggu sampai kering masukkan garam dan gula 
kemudian tabur daun kunyit....

No comments:

Copyright to Rahayu Ismail
Designed by UMIESUEstudio 2015