Wednesday, March 16, 2016

4 beranak maut dan dikebumikan didalam 1 liang lahad .Al Fatihah

11 Mac 2016
Kemalangan jalan raya
yang melibatkan sebuah kereta exora dan kereta honda
mengakibatkan 4 sekeluarga meninggal dunia
jam 9.00 malam
*********

terasa macam bermimpi
hari tu tidur awal
badan tak berapa sihat
kalau x tido dah tentu tangan ni dengan hp
jam 6 pagi sabtu tu 
ibuayu dah terjaga
benda pertama cari ialah hp
dan bila tgk
ada 2miss call dr cousin ibuayu
dan berderet2 conversation kat wasap group keluarga nek kiah
baca sekali lalu
baca lagi sekali
menggigil tangan ni
macam percaya tak percaya
memang sangat terkejut
Ya Allah
kak mila
sepupu ibuayu sebelah nek kiah
memang rasa terkejut sangat
dan  kehilangan jiwa ini termasuk suaminya 
abg zaki dan 2 anak lelakinya izi dan wan

abg Zaki org kelantan
kak mila asal bacang melaka
mereka duduk di merlimau
anak 4 orang anak
2 lelaki
2 perempuan

so diorg dalam perjalanan pulang ke kg kelantan
kemalangan tu berlaku di Dara Tea muadzam
kalau dr jalan segamat jumpa tempat tu dulu 
sebelum petronas bandarMuadzam


bila tgk fb
rupa2nya ramai dah share gambar kemalangan ni 
kalau tengok kereta pun tak dapat kami bayangkan
 menurut berita 3 org meninggal di tempat kejadian
seorang iaitu wan 14 thn meninggal dlm perjalanan ke hosp

Pagi tu kami berdoa agar urusan untuk membawa pulang jenazah dipermudahkan

Alhamdulillah
doa dari orang ramai
pkl 2 jenazah dibawa oleh 4 van jenazah bergerak dr Hosp Muadzam

selesai saja kami solat asar berjemaah di masjid bachang
dalam 4.50 jenazah selamat tiba
terus sahaja solat jenazah
kemudiannya jenazah terus dibawa ke tanah perkuburan
di sana baru kami berpeluang menatap wajah jenazah buat kali terakhir
kalau dah hati kami ni pun terasa pilu 
pedih teramat
macamanalah perasan mak ngah
yang kehilangan anak , menantu dan cucu
Ya Allah
berilah kekuatan kepada beliau

pkl 6 lebih urusan pengebumian itu selesai
mereka bersama di dalam satu liang lahad
kak mila dan abg zaki
sehidup semati
hingga ke saat ibuayu menaip ni
air mata masih mengalir
masih terasa bagai mimpi

2 org anak perempuan mereka dirawat di hosp kuantan
dan akan dipindahkan ke Melaka 
yg kakak 17 tahun sudah mengetahui hal ini
yg adik masih belum tahu lagi hingga saat ibuayu menulis ni

Berikanlah anak2 ini kekuatan
dalam kehidupan yang mendatang
dan sesungguhnya mereka ini bertuah 
mempunyai mak and bapa saudara 
yg akan mengambil berat tentang mereka 
in sha Allah

Arwah ini suami isteri sangat baik orangnya
tapi takdir Ilahi
Allah lebih menyayanginya
Moga mereka ini ditempatkan bersama orang2 beriman
Arwah wan 14 tahun belajar disekolah tahfiz
dan memang kelihatan tenang wajah arwah
bertuahnya kak Milah ada anak tahfiz

Al Fatihah




3 comments:

idzwa kamaruddin said...

Allahurabbi...

saya baru baca semalam tak sangka keluarga akak ye..

saya doakan semoga mereka semua ditempatkan disisi Yang MAHA ESA dan bersama para solihin.

mama ila said...

Ya Allah..salam takziah...sedihnya baca..semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman...

AziRahmanDot Com said...

innalillahiwainnailahirajiun....moga di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh.....

Copyright to Rahayu Ismail
Designed by UMIESUEstudio 2015