CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik..klik

Followers

Friday, August 31, 2012

Kenangan Terindah

Raya kali ni memang bermakna
tahun lain pun bermakna juga
tapi  tahun ni ibuayu melalui ziarah yang paling berbeza

Masa ayahnas posting  dulu sekolah sekarang ni 
merupakan sekolah pertama dia
dan di sekolah  ini jugalah dia bersama member2 bujang ni

bayangkan sekolah ayahnas masa tu paling ramai mat bujang
kiranya saham diaorg tinggilah
dan lepas dari tu tahun demi tahun sorang demi sorang bertemu jodoh
dan sekarang ni hanya ayahnas je yang masih kekal di sekolah itu..

dan kebetulan pulak
kami ni mengenali isteri masing2 
bukan kenal sikit2 kenal sangat2

maka setiap kali berjumpa memang happening
dan tahun ni
kami dapat beraya dan berkumpul sekali setiap rumah
macam kena turn lah satu rumah demi satu rumah kami terjah
kiranya hari kami pilih sendiri bila nak ajak 


so mula dengan rumah umi yati and che din
pasangan yang tabah menghadapi dugaanNYA
respect dengan member aku ni
sweet couple

mereka berdua ni sekarang dah satu sekolah
nantilah kalau dapat keizinan tuan badan ibuayu akan cerita kisah mereka

yati ni dulu mengajar satu sekolah dengan ayahnas and suaminya
gi rumah dia waktu peetang
masa ni hanya ada keluarga rusiah je
tu pun asyik golak memanjang
maka sodap segala benda yang boleh panggang semua ada
 


rumah kedua

rumah mazlee and zaida
macam2 menu ada
masa ni bermulalah segalanya gila berposing
dapat pulak masing2 sporting
huru hara taman tu sekejap
kami datang awal tu yg posing sakan 
bila orang dah ramai 
duduklah sopan2

 mula2

 


lepas tu

"
"
"
 




rumah ketiga

rumah ibuayu and ayahnas
 kami jamu nasi and steamboat
masa ni macam2 cerita zaman pak kaduk keluar
lepas tu yg pompuan je mengedik bergambar
memang lupa nak bergambar semua

 






rumah keempat dan terakhir
rumah mak siah and en hazri
kena kata en hazri sebab dia gpk 1
yang lain gpk 678 je hahaha

kat sini lagi happening
mana taknya
datang pkl 8 lebih
sampai nak pkl 12 tak balik2
itupun tuan rumah dah halau balik sebab malam jumaat
hahaha sorry ya..
sebenarnya memang nak balik pun dah ngantuk benar
mana taknya perut dah kenyang 
kat hall pasang air cond 
mengantuklah mata ni
kalau tuan rumah pelawa tidur harus lolap terus biji mata ni

menu utama cokodok
hehehe
utama untuk faiz lah sampai 10 ketul dia makan
sedap bebenar gamaknya
tapi lomang tu memang sedap dan berlemak
harap2 mak siah bacalah puji-pujian ni
raya haji nanti dapat sebatang
hehehe




selesai makan , bercerita ..geng laki kat luar yang pompuan kat dalam
yang anak2 sibuk dgn game
rumah ni pun macam cc
semua ada
PSP ada PS2 ada tab ada....so 
yang nak balik ayah and mak
anak2 semua tak nak balik nak main je


Alhamdulilah bersyukur dikurniakan kawan yang senang susah bersama

kawan yang mengerti kita dan keluarga

yang saling mengingati dan menasihati

semoga keluarga kami ini berkekalan hingga ke akhir hayat

moga ikatan persahabatan ini tiada dinding pemisah

 

 



dulu lain sekarang lain



jangan buat macam ni tau kalau beraya rumah orang

 



sedonon bukan sehari tapi berhari2

Tahun ni ibuayu cuba lengkapkan

tema sedondon sekurang2nya hingga hari raya ke 3

ayat selalu yang ibuayu and ayahnas guna

sapa baju tak sama  SILA JALAN BELAKANG

sampai fauzan pun memang suka bertema dengan kami


RAYA Pertama





Raya Kedua






gambar yang atas ni jadi blur

fauzan dah tersalah setting


lepas betulkan dah lupa lak nak ambil kami semula huhuhu


Raya ketiga

Thursday, August 30, 2012

Cerita Raya 2 :Bowling and rumah nek kiah

 Raya ke 2

lepas zohor kami bertolak ke melaka

jalan dr kluang ke air hitam jem
bila masuk highway jalan slow sikit
ialah org masih beraya

kiranya selalu boleh smpi dlm satu jam je kali ni lambat jugak...
dr tol kami terus gi rumah sepupu kat bukit baru

masa ni sedara mara dah berkumpul

memang happeninglah

lepas tu gerak beraya ke bachang coz sepupu buat birthday anak dia

malam tu kami ke rumah mak cik di bukit katil

ada open house and upacara penutup malam tu
pergi beraya semuanya dengan seluar
bukan apa bersiap sedia terus nak main bowling

bersama sepupu and mak saudara


perlawanan bowling keluarga hj dalip

walau pun tahu kumpulan tak kuat tapi semua orang tak kisah pun

yang penting kami seronok

start main dalam pkl 11.30
dlm pkl 2 jugaklah majlis selesai





esok raya ketiga lagi penuh aturcara raya


dan salah satu agendanya keluarga hj dalip berhari raya 
di rumah Nek Kiah

kami buat malam

bertukar2 jugak menu yang nak di masak

akhirnya nek kiah memutuskan

 
menu yang akan dimasak
ialah

nasi lemak
be hoon singapura
fruit cocktail


alhamdulilah kali ni makanan cukup untuk semua yang hadir...

anak buah yang sudah bersiap sedia menerima tetamu




ada mesyuarat kecil2an mak and bapak saudara

sporting betul

Sunday, August 26, 2012

Multi function cooker

Asalnya kami ke giant nak cari periuk steamboat dan grill


yg boleh buat dua-dua sekali masak

macam kat kedai steamboat

tapi takdelah pulak

fikir punya fikir

kami beli dapur ni

ni first time try

kami buat steamboat dulu

nanti ada masa nak bergrill pulak

harga tengah offer c rm 79.90



Saturday, August 25, 2012

CeritA raya 1

Al kisahnya ibuayu and ayahnas mengamalkan sistem giliran pulang beraya

dan disebabkan kampung ayahnas dan kampung ibuayu
dalam anggaran 45 minit
maka di mana pun kami beraya pada hari pertama
tapi di kedua2 rumah juga kami akan pergi

Tahun ni memang giliran rumah MIL
tapi disebabkan MIL tak berapa sihat nak menyambut raya di kampung
maka MIL berhajat nak gi rumah kakak ayahnas di Kluang


Pertama kali kami merasa perasaan BALIK KAMPUNG

boleh lah tahu macamana nak gerak kat jalan masa hari memantai

jadi hari sabtu pagi dah tolong nek kiah masak rendang daging

kesian jugak sebab ini tahun pertama nek kiah beraya dengan atuk mail sahaja


saat yang pilu apabila nak balik ke kluang air mata nek kiah
bercucuran bila anak cucunya nak bertolak
huhuhu
banjir jugaklah ibuayu dalam kereta hari tu

so pagi raya tu
lepas solat raya 
kami bergambar dan bersalaman
kali ni keadaan tenang je
ialah kami tak terkejar nak raya kemana
so ambil gambar pun boleh post banyak2

kat Kluang  ni rumah kakak ipar
tak de sedara mara kat sini 


so tengah hari tu gi ronda bandar kluang
siap singgah MCD beli ais krim and GCB lagi

petang tu plan nak ke batu pahat gi ronda2
tapi belum sampai pun parit raja dah suruh ayahnas pusing
tak tahan jalan jem sangat2


tak kisahlah kat mana beraya
yang penting semua gembira

salam sekeluarga dulu dalam bilik
 


ampun bang kalau ayu ada tersalahsilap atas segalanya
huhuhu

anak emak



sayang semua



insan-insan tersayang

 
 


Sampul raya

memang hobi ayu dari dulu suka simpan sampul raya

sekurang2 nya satu pun tak pe..contoh kalausampul bank tu yg lain isi duit satu simpan utk kenangan



lepas tu suka belek2 tengok diaorg punya design



yang special dapat sampul dr anak murid

ibu dia ada bisnes online

mintaklah sampul sebab tengok cantik sangat


sesiapa nak beli blaus ke tudung boleh gi kat address tu







a

Thursday, August 23, 2012

Salam Syawal

Baru nak berblog
ini pun boleh on9 bila balik rumah sekejap2....

Salam Aidilfitri


Saturday, August 18, 2012

Bazar Ramadan Taman Cempaka

 Semlaam ibuayu and ayahnas ke taman cempaka
dalm pkl 11 mlm gak

saja nak rasa kemeriahan bazar yg memang popular kat melaka ni

memang takde plan nak beli apa2 pun

memang besar dan panjang

tapi baru suku kami dah keluar dr laluan yg sesak mesak ni...
tak tahulah mcmana org nak membeli
dahlaah jalan kecik
memang sempit gila

cukuplah sekali
tapi tqhun depan fikir dulu
nak gi lagi ke tak 

hehe

Friday, August 17, 2012

Salam Lebaran

Menyusun jari 10 

andai kata terkasar bahasa
terguris hati yang membaca

ibuayu insan biasa tak lekang dr kesilapan

semoga persahabatan kita

di alam maya ini kekal selamanya

Salam Aidilftri

daripada:

Ibuayu,Ayahnas,Fauzan  dan Faiz

Nak Let go tudung

Bukan tudung PH ya.....hehe

ni tudung ariani

sebelum ni dah bg kat nek kiah

yang ni simpan dulu mana tahu nak pakai semula

tapi dah nak setahun tersidai je baik bagi kat nek kiah

nek kiah suka tudung arianisebabnya awning dia nipis

ada 12 helai ni
kalau dapat tukar dgn duit boleh rembat 7 helai tudung PH




Thursday, August 16, 2012

Kari Sotong

Bulan puasa ni memang rajin masak kari dan asam pedas




semenjak dapat pujian sedap dr suami dan anak2 hehe
tapi ni first time masak kari sotong

kira boleh tahan jugaklah


Tuesday, August 14, 2012

Popia geragau dan popia crab stick


Dapat je geragau
terus terfikir nak buat popia
kebetulan memang dah rancang nak buat popia crab stick

nasib baik ada pembantu dapur
 cepat sikit kerja





masa nak buat crabstik ni survey jugak cara nak goreng
takut jugak meletup

mula-mula ok tapi bila nak masak ada jugak yang meletop

terus panggil ayahnas minta tolong 
takut woo kalau meletop kena muka



tapi meletop2 tu pun sodap jugak
ada lagi popia crabstik tu
dah masuk peti ais takut lak nak goreng...

Sunday, August 12, 2012

Tauhu Terbalik

Dapat tahu dari member sekolah
yang ada tengok ketuk2 ramadhan

so hari ini masa untuk mencuba
yang excited ak buat tentulah fauzan 
dari awal sampai goreng dia yang buat
bab yang susah ibuayu  lah tolongkan

cantik tengok
tapi rasa belum tahu lagi 
belum berbuka

cara nak buat dia pun senang je
google lah kat mana2 ya
ibuayu tak sempat nak snap gambar step by step
kalau tulis ayat

susah sikit nak paham
hehehehe

Saturday, August 11, 2012

Ayahnas semakin glamer

 10 Ogos 2012

Sebelum ni NAMA ayahnas masuk paper
nama je pun hehehe
semalam unit sukan call ayahnas
beritahu yang astro arena call berita tentang MSSM tu 
waktu petang pkl 6.00 ptg

so memang plan hari tu nak buka rumah MIL 
jadi ayahnas kata gerak lepas tu lah
bukan jauh pun 15 minit je
dan makanan tu memang ibuayu masak dari rumah dulu

kiranya petang tu memang standby je lah depan tv


si faiz pulak masa tulah buat hal

tak khusyuk betul nak tengok
ialah kami bertiga sibuk dengan kamera
dia sorang je yang pegang tablet
lepas tu nak kamera dslr ibuayu
grrrrrrr

so untuk ayahnas 

MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA

ASAL KELUARGA JANGAN DILUPAKAN

yang sedihnya
lepas raya ni kami akan selalu ditinggal2kan

so MISI kita nak terbang  tu jangan buat2 lupa ya...
cover balik tau








 

Friday, August 10, 2012

Kerana Pearl HAYA buat sakit kepala



selama ni pernah kata buat apa berabis duit mahal2 kerana sehelai tudung

tapi kalau hati dah berkenan 
kalau minat dah terlalu mendalam
ia membuat kita betul-betul jiwa kacau
sampai kena perli dengan ayahnas ni dah betul mcm telan pil khayal

meroyan bukan sikit tapi banyak

mula2 tengok kat FB lepas tu majalah and kemudiannya iklan
memang minat dengan tudung ni yang satu
kiranya walau sehelai pun dia ada 4 ton warna
maksudnya boleh pakai 4 warna baju yang  berbeza
so memang NAK sangat2 
bukan sikit2...

so bila hari yang diwar2kan keluar
takdelah pulak ibuayu nak ke senawang
booking dengan kedai kat melaka je 

RUPA2nya tudung ni limited
entahlah dengan 8 design yang berbeza katanya satu design tu keluar 15 helai je 
ibuayu pun TAK PASTI sebab dapat dari SUMBER yang tak pasti kebenarannya

so faham2 sendirilah 
tentu susah nak dapat stok ni

dalam 2 -3 hari sebelum nak ke kedai yang ibuayu order tu 
kepala memang sakit

bila tido mimpi tudung
bila bangun ingat tudung
memang berharap sangat,sangatlah
tapi bila tahu tudung ni memang takde stok
maka luluhlah hati ni
meroyan sekejap jiwa ni
ayahnas pun siap marah kalau takde jangan  tayang2.
tapi mungkin ada hikmah disebalik ini semua

alhamdulilah hari ini hati dah terubat
walaupun ibuayu tak dapat tudung yang diminati 
walaupun tudung NEO ni ada tapi tak sama dengan majalah punya
tapi tudung jenis netto and chiffon 
yang ada jual kat kedai ni memang cantik-cantik
memang puas membelinya tadi...
dah tak meroyan..dah tak jiwa kacau
hati makin tenang
kali ni memang nak puasa NAFSU betul-betul
entah2 ada cinta yang beralih arah.....

Thursday, August 9, 2012

SUAMI AKU USTAZ





masa  dah berkawan dengan ayahnas selalu berdoa

jika dia yang terbaik untuk diriku dekatlah aku dengannya
tapi andai kata bukan dia yang tebaik untukku jauhkan aku darinya....

alhamdulilah
sememangnya ia jodoh untuk ibuayu
dan
salah satu syarat nak pilih suami
 
ibuayu memang nak suami pilihan tu boleh tolak tepi atau sana sini
maksudnya
orang yang boleh dibawa ke mana sahaja
boleh masuk apa2 majlis hehe
dunia boleh agama pun boleh




dan sangat 2 bersyukur.ayahnas bukan saje cikgu muzik 
tapi boleh juga menjadi imam dalam keluarga kami
nak hiburkan kami sekeluarga boleh dan imamkan sembahyang pun boleh
walaupun ayahnas tak mendapat tauliah sebagai ustaz tapi 
ayahnas tetap ustaz di hati kami

ni salah satu untung dapat orang johor..
ialah sana pendidikan sekolah agamanya wajib
tak lulus tak naik kelas
so tu yang ilmu agamanya ada
cuma terpeluang pada individu itu untuk mengunakannya.

teringat masa nikah ayahnas kena baca taklik dalam tulisan jawi...dibuatnya tak reti baca tak ke naya ..imam tu lak bukan tanya dulu boleh  baca ke tak pakai hulur je....hehehe



ni cerita suami aku ustaz
best jugak buku ni
kelakar ada..ilmiah pun ada