CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik..klik

Followers

Wednesday, April 27, 2011

Tanda tanya telah terjawab...

Padanlah bila ditanya ya pun tidak tidak pun tidak
hanya diri sendiri yang berangan-angan
"
"
hari ini segala tanda tanya telah terjawab
baru ku tahu sebab musababnya
"
"
peringatan untuk diri sendiri
jangan ditanya lagi buat kesekelian kali
ada masa buat bodoh lebih baik dari berkata-kata

bulan yang banyak dikuasai emosi..grrrrrr

Tuesday, April 26, 2011

Sambal Tumbuk

Bila petang je perut mulalah terasa lapar
ibuayu makan nasi pukul 8 pagi kat sekolah
lepas tu langsung tak makan tengah hari pun
petang kalau rajin bersilatlah kat dapur..
(apa nak bagi alasan supaya x masak: asgmnt tak de ..exam dah sudah..keh3)

Ayam yang beku dah keluar..tapi idea nak masak belum datang

yang dah datang idea masak nasi je....
dalam berfikir2 sambil layan blog terus teringat

entri ana iaitu sambal tumbuk
 kalau nak resepinya klik SINI ye...


gigih mengunakan apa bahan yang ada ..
yang takde pun takpe..contohnya cili merah 
dah kehabisan yang ada cili hijau and cili padi...
nak beli kat mana lakkan...

ikan bilis yang ni pun dah habis
tapi mana mungkin sambal tumbuk tanpa ikan bilis
terus suruh along gi kedai kat belakang....

siap je semuanya
tanpa membuang masa
tanpa menunggu suami tercinta
terus makan dulu...

inilah sambal tumbuk
"

ayam goreng



buat sup ayam

makan dengan nasi panas-panas
fuhhhhhhhh

sambal tumbuk tu
tak tahulah macamana nak kata rasanya
jadik ke tidak

ialah ni first time makan
tapi untuk diri sendiri sangatlah sedap
tapi letak lebih ikan bilis sikit kot lagi sedap
sebab masa masak pakai agak2 je ..tak ikut bilangan puan empunya resepi...
siapa tak de idea nak masak apa
bolehlah cuba gerenti berbaloi-baloi

Rezeki...

Alhamdulilah
Menang Teka teki mama tisya

Tq mama Tisya
sangat2 suka dengan key chain tu

unik je..

Friday, April 22, 2011

Jiwa kacau

Tak tahu kenapa hati ni begitu sensitif

Terasa nak marah

Terasa nak menangis

entahlah samada bulan yang mendatang

atau emosi diri yang tak stabil


Ya Allah kuatkan hati ini

Wednesday, April 20, 2011

Perangai Faiz yang terkini

Yelah makin besar perangai pun berubah2

kalau dulu pasang upin ipin khayal dia ngadap
bolehlah ibuayu buat kerja apa yang patut

tapi

sekarang ni dia ngadap tv mesti nak suruh ada bersama..
kalau dah sama dengan dia kerja apa yang boleh buat
lipat kain jelah

abis tu macamana nak masak...
bila kita ke dapur dia ikut..lepas tu ajak tengok tv..huhuhu...
tu yang jadi alasan kat ayahnas....
beli lauk ye bang ..ibuayu masak nasi je....keh3


lagi satu sekarang ni 

kalau kita ambil dia rumah mak jaga selamba je buat tak kisah
bukan kita dikejarnya buat dek je..


lepas tu kat rumah sibuk tanya mak mana mak mana...
aiz nak mak..aiz nak mak...(sambil muka sedih)
kalau keluar rumah nampak simpang rumah mak
aiz nak gi rumah mak...

ni mesti ibuayu garang kot..keh3 
takdelah kat sana ramai kawan kat sini dengan along je...
tu yang suka duk dengan mak....

lagi satu perangai dia kalau dengan along 
suka sangat lepuk along dia..

lepas tu kuat bergusti..
takkan along nak balas pulak..




faiz..faiz..macam2 perangai dibuatnya
tapi apa-apa pun dia memang penghibur..
kalau cakap pun dah macam lawyer..


Tuesday, April 19, 2011

Enaknya waktu panas-panas

Tiba-tiba tekak ni teringin sangat nak makan aiskrim
ialah cuaca yang sangat panas mengundang sesuatu yang dapat menyejukkan tekak
ni cerita ahad yang lalu.....

ini harganya RM 1.50

aiskrim ni faiz punya

 
yang ni RM 1.60
Fauzan punya



yang ini ibuayu punya
RM 3.80..

masa ambil tu tak sangka mahal macam tu..
first time makan
tapi rasanya kira ok lah..

Monday, April 18, 2011

Pengaruh Blog_Roti Jala

 Kuat betul bila baca entri bab makan
dalam tengah hari ahad semalam terbaca kisah  kat blog Makcik Rehan masak roti jala

terus tekak yang menggatal ni teringin nak makan...

nasib baik bahan2 ada..
ialah bukan susah manakan kan nak buat roti jala
yang leceh nak masak kuah kari je....


 kuah snap dari dalam periuk..berasap lagi

alhamdulilah  kenyang kami sekeluarga
lunch makan roti jala
padahal pagi tu dah makan nasi lemak daun pisang

Sunday, April 17, 2011

Berkelah di Pengkalan Balak

Selalu orang cakap kalau tempat jauh tu mesti nak pergi 
kalau tempat dekat ada malas nak pergikan


Rumah ibuayu nak ke pengkalan balak ni lebih kurang 10 minit je
kalau bersiar2 tu memang selalu
tapi nak mandi manda tu bukan kadang-kadang tapi jarang- jarang sangat...


Masa pergi bulan lepas pun sebab hari keluarga tapi ibuayu tak mandi pun
masa tu pun ayahnas takde ..

so planlah pergi ahad pagi
lepas tu memang plan nak beli nasi lemak daun pisang

dan nak dapatkan nasi  lemak ni pun menunggu setengah jam..
tapi memang berbaloi pun..memang sedap dan murah...

ni ibuayu punya tambah sambal sotong
"

ni ayahnas punya tambah paru
"
 fauzan punya tak sempat snap tambah daging
lepas tu beli bee hoon lagi and kuih rm 1.00 semuanya tak sampai rm 9.00
kenyang sangat2...

ini view pantai pengkalan balak


air dia ok
taklah kotor ....
berdepan je dengan chalet dan resort
sapa2 yang nak merehatkan minda  memang sesuai bercuti di sini

 ini pic budak 2 orang tu yang seronok sakan




ni bekal yang di bawa..air dengan sandwich je

Saturday, April 16, 2011

Lagu Cikgu Ayu

Masa mula-mula suruh dengar lagu cikgu ayu ni ayahnsa macam buat tak endah je
tapi sekarang ni dia yang mula sibuk keluarkan gitar nak cari note lagu tu..

tak sabar nak dengar ayahnas dendangkan lagu ini untuk ibuayu
mesti feeling punya....
tq abang atas usaha mu
walaupun ia berentak dangdut buatlah  rentak rock pun takpe
janji abang yang nyanyikan....




lepas  ni jangan lupa kemas balik ye ayahnas

tempatnya dibilik belakang bukan di ruang tamu

Friday, April 15, 2011

Dulu dan Sekarang

Dulu



Sekarang

"
"
"
"
"


rindulah bau bayi

Thursday, April 14, 2011

Hari Bertuah

selalu cakap kalau ada cabutan bertuah susah nak dapat

entah kenapa datang juga tuahnya
ni masa mesy agung PIBG


ibuayu dapat cabutan bertuah



hadiah yang dimenangi ialah
"
"

boleh guna masa raya nanti..

Anak-anak soleh...amin

Moga menjadi anak soleh
idola faiz tentunya along dia








Wednesday, April 13, 2011

FesyenPendekar Faiz

Sibuk along dia nak gi takraw
dia pun sama sibuk nak pakai kain kepala abang dia

jenuh abang dia mengayakan sikenit ni
 Jadi pendekar kejap


 bukan main suka lagi dia
"


wah banggalah tu


pose pendekar cun punya


yang ni paling cun
pendekar tak pakai seluar....
"
"

Monday, April 11, 2011

Makanan yang sangat digilai..

Tak tahu kenapa la ni
memang mengila sangat makan benda ni

kat rumah ni ibuayu sorang je yang makan
ayahnas tak minat langsung

"
"
ce teka apa dia
ni makanan malam ni ..
tapi bukan yang nasi lemak ni yang digilai
ada benda sampingannya


tapi sebab stok yang digilai masih banyak


so kena makan macam ni baru sedap
nasi lemak jering..

"

sedap apa
tak caya gi cuba...

Sunday, April 10, 2011

Terperasan Jap

Wah seronok betul bila ada orang yang sudi menyanyikan untuk kita
lagi -lagi bila nama kita jadi sebutan
kena lak dengan pekerjaan sebagai cikgu


So perasan tu lebih sikit....
Nanti hari Guru ada tak anak murid nyanyi lagu ni untuk ibuayu ye...

Muzik cari sendiri 
ni lirik lagu je

Cikgu Ayu: Khalifah
Teringat masa dulu
Ada seorang cikgu
Sungguh ayu
Dia bertudung litup
Senyum menawan kalbu
Memang ayu
Tiap hari pagiku
Ceria di dadaku
Kerna cikgu
Setiap bicaramu
Membenihkan cintaku
Cikgu Ayu


Tiap hari Sabtu
Aku berjumpa cikgu
Ahad pula berlalu
Kenapa rasa rindu
Kacaunya jiwaku
Mungkin kerna cintaku
Cikgu Ayu
Cintaku cintaku
Jalan nombor satu
Rumah berwarna biru
Kampung Ulu Baru
Di situ rumah cikgu
Cikgu Ayu

Cintaku cintaku
Teringat masa dulu
Ada seorang cikgu
Sungguh ayu
Dia bertudung litup
Senyum menawan kalbu
Memang ayu
Tiap hari pagiku
Ceria di dadaku
Kerna cikgu
Setiap bicaramu
Membenihkan cintaku
Cikgu Ayu
Tiap hari Sabtu
Aku berjumpa cikgu
Ahad pula berlalu
Kenapa rasa rindu
Cikgu Ayu
Cintaku cintaku
Jalan nombor satu
Rumah berwarna biru
Kampung Ulu Baru
Di situ rumah cikgu
Rumahnya Cikgu Ayu
Pujaan hatiku
Cikgu Ayu

Cintaku cintaku
Ini kisah cintaku
Cuma aku yang tahu rahsiaku
Malu pada cikgu
Juga kawan-kawanku ayah ibu
Cikgu Ayu

Cinta hatiku
Cinta hatiku
Cinta hatiku
Cikgu Ayu

senikata ni kena tukar supaya kena dengan ibuayu lak
lepas ni nak suruh ayahnas yang nyanyi untuk ibuayu

Lega..

Alhamdulilah hari ni merdeka selepas abis exam pagi tadi..

"
anak-anak semua kat kampung
ialah ibuayu nak exam
nanti sapa lak yang nak jaga diaorang

petang ni terus nak ambil diaorang
sekarang ni tak boleh pisah lama2 memang terasa rindu
lagi2 si faiz tu


gambar kat bawah ni ibuayu ambil guna DSLR minggu lepas
lama betul tak pegang kamera ni
lepas ni ada masa nak menembak lagi


pantang hulur kamera
mulalah buat gaya



yang ni lak kita tanya
ihsan pakai baju macamana..
dia mula pegang kolar baju




 yang ni faiz suka...
jalan-jalan kawasan kampung jumpa ini kerbau
keh3

Wednesday, April 6, 2011

Cheese cake

Kek yang sangat sedap
sangat puas hati 
rasanya kalah kedai RAHSIA
member sekolah yang buat...

bukan sedap je tapi harganya yang sangat berbaloi..


Tuesday, April 5, 2011

2 kali gambar di dada akbar

Wah bulan ni glamer betul..
sendiri perasan je..
padahal orang tak kenal pun sebelum ni 
gambar sempena Hari keluarga Hj Dalip

lepas tu keluar kat Kuntum lak...

ni masa gi KDD hari tu..
ibuayu dengan cikgu linda
gi hari ahad lagi ...



bagi close up sikit...
malas nak scan  
so nilah hasilnya..


edit lagi