Tuesday, July 12, 2016

1 syawal 2016..pecut sana pecut sini

Tahun ni ada kelainan sikit kami menyambut lebaran
selalunya
tak kira turn rmh nenek mana
kami akan pecah dua hari memantai tu
ayahnas balik rmh nek yot
ibuayu balik rmh nek kiah
and ptg tu dah siap masak bagai
kami tuju rumah yg sepatutnya
tp thn ni
ibuayu x balik nolong rmh nek kiah
ada hal yg x dpt dielakkan
so 2 hr sebelum raya ibuayu masih di mt
ulang alik rmh nek yot
and utk pertama kali
malam raya kami tidur rmh sendiri
rmh kami dekat dgn rmh nek yot
so dah setel bagai
pkl 12 balik rmh sendiri
esk pagi2
pkl 6.30 balik gerak ke kuala semula
so tahun ni rasa senang and releks
x sibuk pun nak pack baju

ibuayu pun pagi2 tu lepas jemaah subuh  terus mohon ampun dgn ayahnas
biasalah kan drama air mata
mohon ayahnas ampun ibuayu yg banyak buat silap
mungkin ibuayu bukan isteri yg sangat sempurna
tapi cuba menjadi sesempurna mungkin dimata ayahnas dan anak2

so pagi raya tu tunggu tertamu mai rmh nek yot
dlm pkl 10 lebih kami gi raya rumah2 yg berhampiran
rumah2 mak sedara ayahnas dekat2je



lepas tu terus pecut balik krubong
jumpa nek kiah and atuk mail
lepas zohor
kami jalan raya kat krubong and bachang
abg zaha and azli join sekali
meriah sikit jln raya ramai2
abis gak beraya rmh mak2 sedara




dari situ kami terus balik mt
nak sambung raya semula kat kuala
tp nak salin baju dulu
dah seharian pakai baju raya
mana tahan haha
mlm tu sambung 2 rmh pak sedara ayahnas
alhamdulillah lega rasa
penat tetap ada
tp bila dapat jumpa sedara sethn sekali seronoknya lain rasa
mlm tu balik semula ke rmh kami di mt
alhamdulilah selesai hr pertama..
semua yg dirancang berjalan dengan ok






abaikan latar belakang yg x brp nak lawa ya hehe

5 comments:

idzwa kamaruddin said...

Selamat Hari Raya !

Malinda said...

Wah! betol2 punye beraya korang ek dik...dari pagi membawak ke malam abis sume saudara mara korang ziarah...bagosnye lahai...akak baru pi 2-3 rumah kadang2 dah surender...capek lelah sume ada...kikiki...selamat hari raya dik...maaf zahir batin :)

LYAfrina said...

salam aidilfitri kak
maaf zahir n batin

cantik tema magenta... ceria gittu...

samalah mcm lya..letih skit..sebab kitaorg beraya 1 hari kena pecut family sbelah lya n mertua..

AziRahmanDot Com said...

Selamat hari raya cikgu ayu

adianiez AIDA said...

wah wah wah... beraya sakan.
kaler baju cantik.
aida plan thn depan, in shaa Allah, nak tema kaler pink belacan :)
padan muka asben i ha ha ha...

Copyright to Rahayu Ismail
Designed by UMIESUEstudio 2015