CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik..klik

Followers

Sunday, April 29, 2012

LOKAN

inilah rupa LOKAN buat sapa yang tak tahu
tapi ibuayu tak pernah pun makan lokan
masa gi tanjung piai 
ayahnas siap turun kat satu kaw lokan
memang ada tangga disediakan bukan ceroboh ya

kiranya LAWATAN KAMI NI SAMBIL BELAJAR

ayahnas tunjuk macam mana nak cari LOKAN


tengok ada lubang udara






lepas tu baru korek



tadaaaaaa ini hasilnya





kami basuh dulu dengan air mineral
baru terang sikit




memang banyak lokan kat sini
tapi ayahnas korek satu jelah
lepas tu sumbat balik kat paya bakau

fauzan sibuk suruh bawa balik 
ibuayu pun tak pasti
boleh ambil bawa balik ke tak
 
al kisahnya masa budak2 dulu ayahnas memang berpengalaman cari lokan
biasanya dia buat jual
adatlah budak lelaki mana nak dok diam
ayahnas kata kalau bakar macam tu pun sedap

tapi tekak ni belum boleh terima lah
 
ada tak sapa 2 yang pernah makan LOKAN ni

Me Rebus Tulang

 Cerita masa gi Johor hari tu

Kami makan kat HUtan Bandar
suasana memang permai
tapi kalau ikut mata  
pemandangan kedai 2 kat situ kurang cerialah









bee hoon soto
 


me rebus ayam

inilah me rebus tulang
takde sapa pun
sedut lemak dia tu

Saturday, April 28, 2012

lama menyepi

terasa lama menyepi
padahal seminggu je pun
ada masalah intenet kat rumah

lega semua dah settel
tak sabar dah abiskan kisah gi johor


Monday, April 23, 2012

Tanjung Piai Hujung Benua Asia

Impian hendak ke Tanjung Piai ni memang dah lama

alhamdulilah tercapai juga hasrat nak ke sana

ibuayu ni memang lain sikit
tapi ukur baju dibadan sendirilah...
memang teringin juga nak ke London
tapi faham2 sendirilah  huhuhu

so pagi tu jam 8.00 lebih bertolak dr MT

kami keluar mengikut tol Simpang Renggam

dari situ kami menuju arah ke Pontian
(dalam 45 minit kot)

kemudian kami baru mencari arah ke Tanjung Piai

Sampai Kat Taman negara tu dalam pkl 11.00 lebih

nasib baik cuaca elok
risau jugak kalau hujan



bergambar sebelum masuk
 

keh3
kami bukan monyet


sebelum masuk






untuk dewasan bayar rm 5.00
untuk kanak2 bwh 12 bayar rm 3.00

daripada pintu masuk hingga ke penghujung benua asia tu dalam 600 meter

kiranya kita jalan tu meniti jambatan kecil
masa tu banyak jugak jalan ditutup ..tengah perbaiki 
agaknya

suasana indah sebab dikelilingi pokok bakau
mula2 marah fauzan sebab dia tanya ibu bau apa ni
ingat dia nak kata bau busuk
rupanya dia kata wanginya kat sini
ialah bumi hijau
oksigen banyak 
tentulah nyaman dan segar je

sambil jalan sambil baca papn kenyataan
macam2 diaorg tulis utk bg pemahaman pentingnya  jaga alam sekitar

faiz takde mengeluh penat 
tapi mengaduh takut..tak tahulah takut apa 
takut meniti kot
sekejap kat depan kejap kat belakang

tadaaa.... ini tandanya kami dah ke hujung benua



kalau dah teringin tu memang kata nak mesti nak jugak



dalam perjalanan tu ada pondok2 rehat
kami tak berhenti pun
sebelum sampai kat globe tu 
kami berhenti jap kat jeti

cantik permandangan dr situ..
nampak singaporelah


lepas dr jeti tu barulah kami sampai kat globe

maka berjayalah kami 4 beranak ke hujung benua asia
rasa gah , teruja dan macam2 lagi rasanya

rasa macam catat sejarah je
tu belum lagi jejak kaki ke bulan

dah puas berposing baru jalan balik

takdelah jauh sangat 
tapi sampai pintu keluar kehausan lah jugak

sempat jugaklah ibuayu rembat seketul FM tanda kenangan

P/s: sebelum ni google gak kat blog orang lain yang dah pergi sana.diorg peasan jgn pegang makanan sebab banyak monyet. so sebelum masuk tu dah cerita kat faiz kita nak tgk monyet. tapi sedihnya seekor monyet pun kami tak jumpa mana perginya ya monyet2 tu....


3 jam je

Buku cerita ni ibuayu beli dah lama

tapi baru sempat baca malam tadi

bila abis exam ni naklah rehatkan otak je

dan jangan tak percaya 3 jam je


baca buku tu dah khatam

kalau baca modul pun susah nak khusyuk macam ni


baca novel segar

baca modul ngantuk

sapa macam ibuayu ya...


tak sabar nak gi pesta buku antrbgsa minggu depan



Saturday, April 21, 2012

AJal dan Maut ketentuan Allah

Allah yang menentukan segalanya

minggu yang sangat beremosi bg kami

terutama bagi ayahnas

kehilangan kawan baik secara mengejut
( akibat tekanan darah tinggi)
membuat ayahnas betul2 down

ibuayu yang memang mengenali isteri dan kawan ayahnas 
juga terasa trauma yang sama

bagai tersentuh rasa hati
tak dapat ibuayu bayangkan situasi itu 
jika kita ditempat isterinya


doa kami agar akak akan tabah menghadapi dugaan ini

Al - fatihah untuknya

untuk ayahnas


tabah dan redha dengan ketentuan Allah
kuatkan semangat abang untuk menghadapi keadaan yang mendatang

ayu nak abang tahu diri ini mencintaimu sepenuh jiwa ragaku
ayu tak mampu andaikata ayu kehilanganmu...
sayang abang sangat2
 dan harapnya abang juga sayang kami seerat2nya
tiada apa yang lebih berharga dari kesihatan dan nyawa

Thursday, April 19, 2012

BILA NAK EXAM SIBUK...BILA SIBUK NAK EXAM

Tajuk  bagi pening je

tapi memang betul pun 
time nak exam ni time tu lah banyak aktiviti sekolah
bukan aktiviti sekolah je

hal-hal luar
bab keluarga
bab  ngeteh dengan member

ada 2 hari lagi 
harapnya dapat fokus
esok ptg ada pibg
so dah tolak brp jam tu
apa-apa pun yang penting
FOKUS....



exam 21 and 22 ni
lepas tu 
aktiviti mengemas rumah
mengemas PSS

Monday, April 16, 2012

Cuti yang bermakna


Awal plan kami ayahnas nak bertolak ke destinasi
pada hari sabtu

fikir punya fikir bincang punya bincang

kami tukar plan and bertolak hari ahad
ialah Melaka kan hari Isnin tu cuti 
makanya biarlah kita bersenang2 di atas jalan raya
di saat negeri yang di tuju bekerja


nak pergi sesuatu tempat tu mestilah bersebabkan
alhamdulilah semua misi dan visi kami ke sana tercapai

ke mana agaknya kami ya..
nanti sambung cerita


kami stay kat sini


seronok dapat harga murah
ialh murah sikitlah sebab hari bekerja...

Saturday, April 14, 2012

Donut

ada orang bukan main lama nak buat pilihan

time kami senang je
dialog yang selalu diucapkan

nak 6

nak tu 3
nak tu 3
senang je kan
dah yang tu je kami gemar....

3 kosong tu fauzan and faiz punya
yang penuh badam tu ibuayu and ayahnas punya




Nasi Beriani Batu Pahat

Nasi Beriani Batu Pahat

cukup memuaskan hati

tapi bukan makan kat bp

makan kat sg udang je

kali ni bernasib baik sebab kedai dia bukak


pernah terjah asyik tutup je


kambing dah abis padahal br pkl 2

so ayam dua daging satu


satu set tu hrgnya rm 7

kira oklah berbaloi 

sapa nak terjah ke sana senang je

ikut jalan nak ke kem terendak

sebelum pintu utama ada lorong ke taman

terpampang besar tulisan nasi beriani tu



Friday, April 13, 2012

Minum Petang

Rupa macam tak cantik








 tapi kalau ayahnas pun tambah 3 - 4 kali tu apa maksudnya..

takde rencah apa pun
pakai telur and fish cake
tapi rasanya penyedap bee  hoon ni ialah udang kering...

Cuti hari Rabu

tentu semua org suka dapat cuti

kalau cuti yg bergabung sabtu dan ahad tentu lagi suka


rasanya utk mereka yang bekerja ni dpt cuti tengah-tengah minggu ni
umpama bonus utk kemas rumah kan..

dapat hr ni matahari cerah

dapatlah basuh n jemur apa yg jpatut...

dapatlah juga membuang habuk2 di rumah

melipat baju2 yang dah menggunung ....

nanti hr sabtu boleh plan buat kerja lain kan 

dan untuk org melaka isnin depan cuti lagi

sempena melaka bandaraya bersejarah..
time tu bolehlah plan nak ke mana...

ibuayu lak pagi tadi kena gi meeting perpustakaan
ni kiranya aktvt luarlah

tapi sekejap je gi pkl 10 pukul 12 dah balik

tapi ada org tu time cuti ni jugak sibuk nak lawan entah brp penjuru

bagus betullah cikgu2 mt ni
tak kisah pun cuti ke apa ke
demi anak didik sambut korbankan semuanya

tapi petang tu dalam pkl 4 kami merayau gi cari makan
kiranya makan tengah hari + dinner lah


ibuayu and fauzan ayamlah

ni peminat cheese


yang lamb ni ayahnas punya
menu baru kat KR rasanya
komen ayahnas kureng sikitlah byk lemak

 


masa makan ni tak tahu pun kes tsunami 

bila dah balik rumah kecut juga baca pasal tsunami
kita makan sedap2 rupanya ada orang tengah diancam tsunami
memang terkejut besarlah
fauzan pun terkedu juga bila dengar cerita ni..
semoga ini semua menjadi iktibar dan peringatan untuk kita semua..



Wednesday, April 11, 2012

SayuNYa melihat ia dibawa pergi

lebih 10 tahun ia berjasa kepada kami

berat hati untuk melepaskan

tapi apakan daya terpaksa membuat kos melepas


noereta yang kami pilih tu
sempena tarikh perkahwinan kami

6 -6-98

masa tu cuti sempena hari lahir agong

dan tak sangka ia diambil pada

11-4-2012

sempena tarikh pertabalan agong...


sayu betul hati ini..
ibuayutau bukan ibuayu je yg merasainya

ayahnas pun tentu sama

kerta yang banyak kenangan

kereta yang menjadi stor sukan bergerak untuk ayahnas
keh3

terima kasih wira aeroback ku sayang


ps: selalu pujuk hati sendiri...kereta jangan sayang2  dia bukan aset..tapi rumah boleh lebih sayang dia adalah aset..maksudnya kalau tak nak jual kereta juga lama2 harga akan jatuh..tapi rumah kalau tak jual sekarang pun harga akan naik...


Sunday, April 8, 2012

ibuayu ke kedai mamak

ni kiranya dengan rela hati
mengikut ayahnas ke kedai mamak

al maklumlah lain org lain seleranyakan

tapi sebenarnya ayahnas nak tgk bola

so kenalah temankan..



Friday, April 6, 2012

SEMeMangnya itu harganya atau saya diperbodohkan

mood geram ni


selalu beli kupon satu buku



tapi sebab urat byk putus

tu yang lupa mana letak buku kupon yg dibeli

sebab fikir masa yg suntuk and takut kena SAMAN

maka pergilah beli dikedai

dgn niat nak beli 2 Keping ja

tapi bila byr perempuan tu kata satu 50 sen

kan tulis 40 sen
nyonya tu cakap kalau beli keping dia kira harga lain
kalau beli buku ( satu buku 10 keping br ikut itu harga)

Nyonya tu kata lagi
ada kedai jual 60 lagi

dengan geramnya ibuayu pun kata 

wah kena report majlis ni
tak tahu dia paham tak
masa memang takde
anak2 dah hantar kampung 
nak gegas pergi beli barang untuk budak perkhemahan

tengoklah sendiri...
40 sen ke 50 sen..
grrrrrrrrrrrrrrrr

Thursday, April 5, 2012

TQ NUffnang

alhamdulilah

semeNjak dua tiga menjak ni murah rezeki ibuayu

walaupun tak banyak 

tapi sudi juga nuffnang nak bg

tq..tq..tq nuffnang

Wednesday, April 4, 2012

Teringin western lak

Dah lama tak makan pasta cabonara ni

ayahnas yg tekak melayu asli pun x de kat rumah

sebab gi berkursus
maka senanglah utk kami kaki western ni memilih menu ni

senang sgt buatnya

kata org tutup mata pun boleh..keh3


sorrylah gmbr terbaliklak


Monday, April 2, 2012

TWISTO rangup dan twisto ayam

masa gi makan kat klebang steamboat tu
sebelah tu ada jual twisto

ni first time nampak org jual and first time makan

yang ranggup tu dalamnya
diletakkan hirisan pisang dan coklat
sedaplah pulak

yang ayam tu kulit dia macam popia basah 
tapi lain sikit
dalam tu ada isi ayam,mayonis ,salad dan entah tak perasan



fauzan sukalah yg ayam ni ibuayu suka yang ranggup tu

kulit dia macam apam balik yang nipis tu

harganya pun tak mahal sangat 
dua tu dalam rm 5 kot




Sunday, April 1, 2012

Steamboat Klebang

steamboat klebang dijual  
di dataran satu msia

kalau nak hirup udara lapang silakanlah
kalau nak hirup udara pantai tidaklah
sebab tempat jual ni kawasannya dah bertambak pasir


lepas makan me basah tu saje je jalan ke melaka
sambil tu nak survey tempat ayahnas nak gi kursusu..
hotel yg dia nak gi kureng familiar sikit

misi gagal lepak je kat klebang
tempat jual bukan gerai 
tapi van bergerak
kalau nak bungkus boleh makan kat situ pun boleh
ada disediakan tempat duduk






terbaik
ialah tu terbaik jelah si faiz ni