CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik..klik

Followers

Saturday, September 25, 2010

sAMBAL bALI

Pernah makan sambal bali tak
Sebenarnya ada kakak kat sekolah tu bg ibuayu resepi
nak buat dia senang sangat
tengok gambar dulu ye



tengok macam masak kicap je kan..
kalau nak cuba ni resepinya
rasanya tuan resepi (kak norliah) tentu mengizinkan

bwg merah,bwg putih,lengkuas,halia (blender)
cili boh, kicap manis,kicap pekat

BAHAN INI DIPERAP DGN DAGING

selama sejam

Memasak
"
letak minyak
tumis serai yg diketuk
daun kari
lada hijau
"
lepas itu masukkan daging yg telah diperap
masak hingga kering....
garam and gula jgn lupa secukup rasa
senangkan

Monday, September 20, 2010

" Little Princess/ Prince of Posing Contest"

memang teringin nak joint
contest ibudamia ni
hadiahnya pun mengancam...
"

puas cari gambar

akhirnya bertemu yang berkenan
"
"

MUHAMMAD FAIZ HAIKAL BIN MOHD NASRI

2 TAHUN

Gambar ni diambil pada hari raya kedua.Selalunya susah faiz nak pose..tapi kali ni memang posing abis..

ini penaja bersama
"



Raya ke tiga main bowling

Sebelum berpisah keesokan harinya 
dimana ibuayu and ayahnas nak kena gi sekolah huhuhu
kami main bowling di MIBC
pergi bayar deposit dulu takut penuh
"

"

ini harapan ibuayu
"
"

main tak berapa letih
tapi letih mengejar si faiz
jadi macamana nak score strike....
"
"
Hadiah kami tong2..
untuk anak2 je
kiranya semua anak2 dapat
hadiah berupa wang tunai
Kiranya sapa anak ramai untunglah

Apa yang penting 
keseronokan dapat bersama2
nek kiah and atuk mail tak dapat bersama
keletihan layan tetamu



Sunday, September 19, 2010

hasil Tembakan

Inilah benda yang diidamkan
Nak beli ni bukan fikir sekali dua
Fikir beratus2 kali
kalau kaya rasanya tak yah fikir langsung
terus beli je kan
sebelum beli  macam2 yang di survey dulu
rakan-rakan blog pun jadi mangsa 

terima kasih banyak-banyak pada:

akhirnya berjaya juga ibuayu membelinya
"
"
ialah ibuayu memang  tak tahu apa
tapi ada hajat nak beli
disebabkan sibuk dengan raya
maka 
si fauzanlah jd jurukameranya
guna auto jelah
inilah hasil tangkapannya

nanti ada masa ibuayu belajar lak
kalau dapat masuk kelas kan best
ada ke kelas kat melaka ni ye


"
"
"



kira oklah ni kan

Friday, September 17, 2010

'Contest Memek Muka Si Manja'

Jom join contest ni
Menarik gak 
selalu nak pose cantik2 je
kalau nak tahu lebih lanjut
klik SINI
"
"

"

"

gambar yang dipertandingkan ialah

"
"

MUHAMMAD FAIZ HAIKAL BIN MOHD NASRI
2 TAHUN

Raya keempat

Hasil perbincangan dgn long menu rumah nek kiah
raya keempat ialah nasi ayam

ialah senang selain untuk mkn kami sekeluarga 
rezeki sapa yg dtg itulah makanan yang akan dijamukan
Long part nasi manakala ibuayu manakala ibuayu sediakan ayamnya
6 ekor semuanya

Tengahari tu ibuayu and ayahnas keluar gi hospital
melawat nenek ayahnas dan kawannya yg sakit
Selepas itu ibuayu membeli SESUATU yang telah lama diidamkan
(ni cerita kemudian ye)

lepas tu beli kek untuk Faiz
Birthday faiz 0909...ingat nak buat majlis 
tapi rasanya dah terlewat sangat
so buat simple je lah

"
"

"

"

"

"

"
ni antara tetamu yg datang beraya

Thursday, September 16, 2010

Raya ketiga

Malam raya ketiga tu rumah nek kiah telah diserang
pagi2 lagi kami semua dah siap2kan bahan untuk dimasak
Menu hari tu 
Mee rebus dan be hoon singapore

Ayahnas masak me rebus manakala long masak be hoon tu

kami siap awal sebab sebelum tu sedara mara nak serang rumah
mok teh kemudian serang rumah busu
malam baru turn rumah nek kiah (mak itam)
bayangkan 11 orang adik beradik mak semua datang
Rasanya dalam 100 ++ ada yang datang


Cuma spoil sikit kuah me rebus dah habis
tapi be hoon ada lagi
Ramai yg puji sedap(terangkatlah tu ayahnas)
Kiranya dalam 2 keluarga je tak dapt mkn me rebus 

lepas tu semua makanan licin
dalam pkl 11 lebih ibuayu bw anak buah gi MCD sebabnya
kami semua tak dapat makan pun...keh3

ni masa br nak bertolak gi Bachang
'
"


"
ini rumah busu 

luar macam setinggan dalam macam kondo..keh3


"
ni chef  bee hoon
"

"
ni antara yang hadir rumah nek kiah
gmbr ni pun byk ambil kat FB sepupu

tak sempat tangkap..
busy kat dapur...
"

"
"


"
 "
 
"
ni ada yang nak balik

"
ni budak2 yg kelaparan jam 12 mlm

Raya pertama part 2

Kiranya sempat gat beraya di rumah mak and pak saudara ayahnas sebelum sembhyg jumaat
Lepas tu terus gi rumah nek kiah..

Dari rumah nek kiah terus gi rmh mak itam,mak lang and bibik
Kiranya esk misi di bachang akan disambung
Malam tu terasa lepak sikit
tapi seronok bukan selalu macam ni
 "
"
fauzan salam pak ngahnya

"

"


faiz nangis kerana berebut mainan dgn hana.

Tuesday, September 14, 2010

Raya pertama

Sebelum ni dah cerita pasal raya kedua
ni nak cerita raya pertama
tapi sebelum tu nak cerita pasal sebelum raya
Walaupun cuti dah bermulaawal tapi sampai nak raya masih banyak perkara yang tak selesai
Misi cari baju melayu faiz
Misi baju jalan faiz
Misi cari tudung ibuayu
Misi kemas rumah sendiri
dan macam-macam lagi

Tahun ni ibuayu raya kata rumah MIL
tapi disebabkan takde sapa nak menolong hari memantai tu
Ayahnas bagi keizinan ibuayu tolong nek kiah
manakala ayahnas tolong nek yot
ialah semua orang belum tiba
hanya kami ni sajalah yang menjadi harapan
kedua2 ayah dan bonda(cewah)

So lepas berbuka malam raya tu
ibuayu gi rumah MIL 
nasib baik dekat2

*********************************************

Faiz lak  kena demam and berak2
Pagi tu dia mengarok
Tak nak pakai baju melayu
puas pujuk
lepas tu tak nak org lain
nak berkepit je
susah nak buat kerja
dah tengahari sikit baru mood dia ok
baru dapat beraya
Percaya atau tidak kami langsung tak dapat bergmbr sekeluarga..
huhuhuhu

inilah gmbr budak buat perangai
"


"
"


"

"
"

"


belum abis lagi

ada sambungannya

Saturday, September 11, 2010

Raya Kedua

Disebabkan kesibukan dan hal-hal tertentu di hari raya pertama
jadinya cerita bab raya kedua dulu ye..
Ini pun bersiaran langsung dari rumah makcik di Bukit Katil

Pagi tadi dari rumah mak mertua
Terus ke majlis hari jadi sepupu
Kemudian terus ke rumah mak andak,mak ngah and mok teh

Misi diteruskan dengan kerumah cik Ayob, mak besar dan kemuncak petang tu ke rumah kak lijah

Baru 4 keluarga yang berkumpul 
and ada kroni yang tak cukup lagi
bayangkan kalau 13 adik beradik mak berkumpul...
"

"

"
"

Wednesday, September 8, 2010

Salam Aidilfitri


Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin
Daripada: Ibuayu, Ayahnas,Fauzan dan Faiz

P/s: sudi-sudilah ambil kad ni ye

Tuesday, September 7, 2010

Baju raya faiz

Sampai ke saat ni baju raya faiz masih belum dijumpai
Masa beli tu dia je yang takde saiz
Ingatkan siap baju ibuayu yang hero2 ni takde masalah

Sama gak dengan tahun lepas
Bila 3 org ni dah dapat ibuayu punya nak cari bukan main susah
"
Alami lagi benda yang sama
Ayahnas kata faiz kalau tak sedondon jalan belakang..
keh3..cian dia bukan dia faham pun
"

Monday, September 6, 2010

Tayang Kasut Baru

Entah kenapa tak pernah-pernah beli kasut 3 inchi..
Kali ni terpikat lak kat kasut ni..
siap try dukung faiz
takut jugak nak pakai...
takut terjatuh...
ayahnas pun kata ok..
"
"

Nasi Kerabu & nasi dagang


Nasi ni dijual kat Bazzar Ramadhan Kem Terendak
Sanggup masuk sana nak cari makanan ni
memang sedap...
Berbaloi-baloi
Fauzan pun sambil makan sambil ckp..sedap ye bu..
esok beli lagi ye...
"
"
ni lak nasi dagang..pun best...
lepas posa ni kat mana lak nak beli makanan yang sedap2  ni..
"
"