inilah rupa LOKAN buat sapa yang tak tahu
tapi ibuayu tak pernah pun makan lokan
masa gi tanjung piai
ayahnas siap turun kat satu kaw lokan
memang ada tangga disediakan bukan ceroboh ya
kiranya LAWATAN KAMI NI SAMBIL BELAJAR
ayahnas tunjuk macam mana nak cari LOKAN
tengok ada lubang udara
lepas tu baru korek
tadaaaaaa ini hasilnya
kami basuh dulu dengan air mineral
baru terang sikit
memang banyak lokan kat sini
tapi ayahnas korek satu jelah
lepas tu sumbat balik kat paya bakau
fauzan sibuk suruh bawa balik
ibuayu pun tak pasti
boleh ambil bawa balik ke tak
al kisahnya masa budak2 dulu ayahnas memang berpengalaman cari lokan
biasanya dia buat jual
adatlah budak lelaki mana nak dok diam
ayahnas kata kalau bakar macam tu pun sedap
tapi tekak ni belum boleh terima lah
ada tak sapa 2 yang pernah makan LOKAN ni
2 comments:
banyak tgk orang jual kat tepi jalan,tapi tak pernah makan.paling besar pernah makan pun kupang je.
Amazing ye dunia ni. Lokan ini kat msia ada, kat itali ada, kat uk ada. Kat spain ada.. kat galicia pun ada..
kalau omputih masak seafood spaghetti letak tomato banyak banyak dan chopped parsley banyak banyak dgn bawang putih dan bawang merah yang dicincang halus. bila dah masak gaulkan pasta dgn lokan lokan tu skali.
benda ni mahal tau kat england, itali dan spain.
yang anak nya pun mahal macam 250 -300 gm bleh kena bayar dalam 28 hinggit.
kalau buat sambal tumis sedap.. kalu nak rebus kosong, tak yah letak air dan kopek isi buat rencah mi kari, mi rebus, tomyam, sambal tumis dan pasta tomato..
Post a Comment