CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

klik..klik

Followers

Tuesday, January 31, 2012

alat pendengaran atuk mail

Atuk Mail ada masalah pendengaran 
ialah bila dah tua sedikit demi sedikit kesihatan terganggu

sebelum ni atuk mail dah buat operation ketarak mata
untuk kedua2 belah matanya
alhamdulilah mata atuk mail dah terang semula
prosedur senang je..
buat check up kat hospital and bila doktor kata sesuai utk operate
barulah booking tarikh
rasanya harga untuk sebelah mata rm 600
tapi sebab atuk mail pesara polis
maka boleh buat claim kemudian

dan untuk telinga ni prosedur lain sikit and susah
check kat doktor dulu
lepas tu doktor bg beberapa syarikat audiolab
dapatkan sebut harga
 lepas tu bawa borang ke hospital semula
bila doktor dah tandatangan baru bawa borang tu ke syarikat telinga semula
yang lain semua diaorang yang uruskan dengan JPA
bila dah lulus diaorang telefon untuk atuk mail ambil alat tu


syarikat kami pilih tu kat Taman Cempaka Melaka




kecik je alat tu



buat masa ni atuk mail dibagi tempoh 2 minggu 
lepas tu kena datang semula untuk pemeriksaan di syarikat audiolab tu

tapi atuk mail macam tak selesalah
macam dengar bising2 
harap untuk sementara je lah

harga dia pun boleh tahan dalam rm 7000 jugak

time ni untung bagi pekerjaan kerajaan
menikmati kemudahan walaupun sudah jadi pesara


untuk orang kaya lainlah tak perlulah nak mintak bantuankan



Monday, January 30, 2012

Menu raya

sempena CNY hari tu kami pun raya jugak

siap ada lemang
bukan bakar sendiri bukan beli

tapi ada orang bagi
rezeki ...



kawan ayahnas bagi lemang je
malas nak masak rendang ibuayu masaklah sambal tumis ikan bilis
berselera anak beranak makan


Sunday, January 29, 2012

Lelong...lelong

siapa berminat untuk membelinya boleh email ibuayu

"
"




keh3 harus kena ngamuk dengan ayahnas nanti
suka2 letak untuk dilelong
ini semua kasut kesayangannya

entah apa mood ayahnas mengemas kasut bola dia

selalu jugak sindir kalau kira semua koleksi yang ada 

cecah jugak rm 2000


kasut ibuayu pun tak banyak macam ni


Saturday, January 28, 2012

Tauhu Sumbat Ikan

Petang ni memang tekak teringin nak makan 
tauhu sumbat ikan
bergegas ke kedai cari barang

balik terus bersilat di dapur

ibuayu pernah masak tauhu ni 
tapi tak pasti pernah post tak cerita kat blog

caranya sangat senang


rebus ikan 

lepas tu asingkan tulang

goreng tauhu putih

lepas tu korek isi dia





kemudian hancur-hancurkan bahan ni dan gaul bersama

masukkan lada sulah dan garam
letak sedikit daun ketumbar
sebelum ni guna daun sup
tapi daun sup x jual

kemudian sumbat bahan ni di tauhu yg telah kosong

lepas tu celup telur dan goreng



nak cicah dengan sos thai ke sos london pun boleh

ibuayu buat sos biasa


blend cili merah and bawang putih
masak letak gula,garam and sos cili
nak letak limau sikit pun boleh





rupa tak cantik sangat
tapi rasa memang sedap
keh3

Melangkah ke kedai Mamak

jangan tak percaya

ibuayu berjaya melangkah ke kedai mamak

tapi cuma ayahnas je yang makan and minum
ibuayu cuma teman je pun
order air pun tak
geram jugak ayahnas pada ibuayu


jangan marah ya
hak individulah
ibuayu bukan tak suka makanan mamak suka sangat2
tapi satu kes yang terjadi menyebabkan selepas itu 
ibuayu trauma nak makan kat kedai mamak




Friday, January 27, 2012

Ikan Bakar Alaa Kassim

Kami pergi ni sebelum cuti raya cina
selalunya kalau nak makan ikan bakar kat bandar melaka
kami makan kat muara duyong
tapi ada member kat sekolah cerita pasal ala kassim
kami pun pergilah mencubanya.




Add caption




nasi lemaknya memang sedap
teringat-ingat sampai sekarang





Thursday, January 26, 2012

2 penyokong MU

cerita lama
"
"
ambil gmbr sebelum game MU
kebetulan esoknya tahun baru cina

belakang diaorg tu rumah cina
tu yang meriah dengan tanglung
tanglung merah
kereta merah
baju merah
wah banyak meriah



Wednesday, January 25, 2012

Nilai

tujuan ke nilai hr tu coz ada makan-makan
nasib baik otw ke sana jalan tak jem sangat

kami sampai pun dah
 dekat pkl 6



macam2 ada
yang sempat tangkap ni jelah





faiz oh faiz

hari isnin kami ke nilai rumah baru kakak
sampai dah petang


dr sampai hingga malam main je kerjanya
tido pun kena paksa
lepas tu bukan tido
asyik menangis je malam tu
tak tahu kenapa faiz x boleh tidur

bila ibu and ayah x dpt tido mulalah angin satu badan


beralih rumah kot
asyik sibuk nak bermain
lepas tu bilik yang penuh dengan mainan
tu yang hati budak kecik ni tenteram




hantu Pizza

hantu piza


 sapa lagi


inilah orangnya








siap mintak tambah set lasagna lagi



sekali sekala boleh ya along

selalu tak boleh tau

Monday, January 23, 2012

PD Waterfront


first time sampai sini
rasanya tempat ni baru bukak

banyak lagi kedai belum beroperasi




permandangan dia pun bersih and nyaman
kalau nak bersantai-santai inilah tempatnya
tapi rasanya kat sini tak boleh mandi

kat sini kedai makanan segera yang dah beroperasi 
ialah MCD dan Dominos
tak lama lagi meriahlah tempat ni
Waterfront ni dekat bandar PD

Jalan-jalan ke PD

asal rancangan kami nak ke JB

sempena cuti tahun baru cina ni

ayahnas sebenarnya nak jumpa kawan dia yang tak berapa sihat kat sana

tapi disebabkan beberapa perkara plan asal ditangguhkan.

maka petang Ahad tu kami bergerak jalan-jalan(kalau jalan bila nak sampaikan)

naik keretalah ke PD 

kami gerak pkl 2.30 ptg

dari MT ke PD adalah dalam 40 minit

nak pergi jalan memang ok ..tak jem sangat
tapi orang mana-mana tempat semua ramai

yang syok dapat tengok orang berkhemah (tengok dari dalam kereta je)

memang seronoklah..kiranya di pesisiran pantai PD penuh orang



 


kami tak gi mana-mana cuma pusing-pusing dalam kereta je
turun kereta pun sebab beli makanan
kami lepak kat satu tempat yang baru bukak
orang pun tak ramai 
tunggu next entri

masa balik tu kami tak lalu teluk kemang sebab jalan jem sangat

nantikan driver moody bila tak sempat berdating dengan padang bolanya

oleh itu kami ikut jalan Linggi..
alhamdulilah jalan lancar..

sampai pun elok2 pukul 6

Sunday, January 22, 2012

MAKANAN TENGAH MALAM

makan tengah malam
jangan buat selalu ya
nanti gemuk


sebenarnya malam tu teringin makan satay
maka pergilah si suami tersayang membelinya
bukan makan banyak sangat pun dalam 4 -5 cucuk je
bila dah tengah malam terasa perut ni berlagu
nasib baik nasi ada lebih
lauk memang takde so kebetulan ikan pekasam ada lagi
oleh itu hiris cili padi and bawang besar and goreng garing2...

makan dengan nasi and salad..
itu pun sodap






Saturday, January 21, 2012

Faiz dan sekolah



Faiz memang excited nak gi sekolah
tapi nak gi sekolah dekat rumah mak (pengasuh faiz)
bawa bag,pensel warna dan buku

padahal masa beli bag angry bird tu utk isi baju kotor


kalau dapat pakai seluar jeans and
baju umi atie lagi dia suka....


ambik gambar ni pagi2..
first time bawak botol air ke rumah mak

Wednesday, January 18, 2012

Hadiah dari Nana

Dah terima hadiah kuih semperit

menang sempena contest NANA

terimakasih banyak-banyak ya NANA
ada sikit je yang patah2 dan boleh dimakan

memang sedap

tq..tq..tq....
tak sabar nak tunggu contest NANA untuk baby BOY pulak

sorry gambar tak clear pulak






Tuesday, January 17, 2012

me soto

mood rajin

kebetulan kat kantin sekolah jual bergedil
maka petang tu merangkap malam makan me sotolah kami



Sunday, January 15, 2012

Gelang dan warkah arwah Alia

masa ibuayu kemas2 laci

tiba-tba terjumpa gelang alia.

masih berkilat lagi gelang dia
akaan ibu simpan sampai bila-bila
andai kata ibu ada rezeki mendapat anak perempuan lagi
akan ibu pakaikannya kepada adikmu sayang





dalam kotak ni pula terjumpa sekeping kertas
warkah dari along fauzan untuk adiknya
tertitis lagi air mata ni ...



Pau Muar

Balik dari makan asam pedas
misi mencari pau 
pau ni istimewa sikit
kiranya nasib kami baik 
dapat beli pau di kedai yang betul
sedap and lembut rasanya





kenapa kami suka pau muar ni 

sebabnya
"
"
"
"

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"






nampak tak
dalam pau ni ada sebiji telur puyuh...
kalau nak mintak daging or ayam

kalau pau kaya ke kacang merah or kelapa sorry ye
takde telur puyuh tau


Saturday, January 14, 2012

Nasi Goreng Kampung

Rasa macam master chef pulak
bila dapat pujian dari anak dan ayah 
bertambah kembanglah hidung ni

tapi bukan nak angkat bakul pun

kali ni masak nasi goreng ni memang sedap

Thursday, January 12, 2012

Tanjung Muar

ibuayu pun tak pasti nama tempat ni
tapi kalau cakap tanjung kat muar sinilah tempatnya


  1. lepak sekejap kat sini
faiz sibuk nak main slide


ayahnas boleh sumbat rojak lagi

otw balik singgah masjid muar ni
solat zuhur





cantik betul masjid ni

Tuesday, January 10, 2012

Muar : Asam Pedas Parit Jawa

cerita penghujung cuti sekolah yang lalu

Menghabiskan cuti terakhir dengan jalan2 cari makan
hari selasa tak boleh gi mana-mana sebab fauzan ada orientasi ting 1


hajat pertama nak terjah me bodoh tapi gagal
ialah anak2 bangun dah pkl brp..tentunya me bodoh dah abis

terus gi Muar  kiranya nak gi makan tengah hari and sarapan sekali

ni jambatan muar bukan pulau pinang ya
mula2 blur juga kat mana Parit Jawa ni
cakap dengan ayahnas kalau jauh sangat kita makan kat bandar muar je


nampak tunjuk arah cuma 9 km
so kami teruskan juga hajat nak ke sana
nampak signboard asam pedas parit jawa
wah kiranya tempat ni memang glamour jugak


sampai je tengok orang ramai lagi
mula2 ibuayu tak selesa sikit sebab ada kedai cina

tapi rupanya kita boleh duduk kat mana2
and orderlah kat kedai asam pedas tu


ibuayu tengok ada 2 kedai asam pedas tapi yang bukak satu je

patutnya ada sayur tapi sayur dah abis
so kami mintak kepala ikan siakap...
masa tu tengah masak
yang ada dah abis
bila dah dapat ikan nasi pulka tengah masak
sabar jelah...


sambal belacan



telur dadar



ialah nak Q ambil nasi pun ramai gak

cium bau dulu ya

apa2 makan dulu bayar kemudian..

depan kedai ni ada jeti nelayan
tu yang ikan dia sedap
ikan fresh